ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова допомогти Угорщині та Сербії, які залишилися без газу через аварію

Раніше Україна позичила газ Молдові.

Україна готова допомогти Угорщині та Сербії, які залишилися без газу через аварію
Фото: Depositphotos

Болгарський оператор газової мережі Bulgartransgaz заявив, що припинив транспортування природного газу до Сербії та Угорщини вранці 1 листопада. Причиною став розрив газопроводу у газовій мережі поблизу північно-східного села Ветрино.

Як повідомляє Reuters, аварія, про яку повідомили о 3:00 за місцевим часом, також призупинила надходження газу до Румунії, але воно було частково відновлено після 8:00.

Болгарія транспортує через свою газову мережу до Сербії та Угорщини газ з Росії.

У зв’язку з аварією Оператор ГТС України готовий запропонувати транзитні потужності до Угорщини для мінімізації наслідків аварії для споживачів Угорщини та Сербії, повідомив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

"На жаль, подібні аварії трапляються з усіма операторами з огляду на специфіку нашої діяльності. Тому так важливо мати резервні газогони та додаткову маневреність мережі, як в української ГТС. Цей аспект завжди буде перевагою перед «однотрубними», а тим більше підводними маршрутами. Що суттєво впливає на безпеку, надійність і безперебійність постачання газу", - написав він у фейсбуці.

Макогон нагадав, що транзит російського газу до Угорщини через Україну не відбувається з 1 жовтня. Це сталося у зв’язку з підписанням контракту між Угорщиною та Росією на період до 2036 року в обхід України.

Газопровід, через який Угорщина зможе отримувати російський газ в обхід України, було добудовано на початку липня.

Раніше Україна позичила Молдові 15 млн кубометрів газу, щоб підтримати мінімальний тиск у газорозподільній мережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram