ГоловнаЕкономікаДержава

​​Без газотранспортної системи України Європа на 80% залежить від "Газпрому", - Макогон

Головне питання - чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року.

​​Без газотранспортної системи України Європа на 80% залежить від "Газпрому", - Макогон
Фото: utg.ua

Голова оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон заявив, що в разі скорочення транзиту після 2024 року ГТС доведеться істотно оптимізувати, в результаті чого Європа буде залежати на 80% від газопроводів російського "Газпрому".

Про це йдеться на сайті Оператора.

Макогон пояснив: щорічно Україна споживає близько 30 млрд кубометрів газу, з яких 20 млрд - власний видобуток, ще 10 млрд - імпорт. Тому українська ГТС працюватиме в кожному разі.

"Головне питання полягає в тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то Оператор ГТС буде змушений суттєво оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача", - зазначив Макогон.

Проблема, за його словами, полягає в тому, що відновити повноцінну роботу ГТС після закриття компресорних станцій буде неможливо. Тому оператор ГТСУ не зможе бути "резервним варіантом" для Європи в разі, наприклад, ремонту "Північного потоку".

"У Європі думають, що в такому випадку зможуть сказати: "Давайте український транзит". Але, на жаль, такого не буде. Якщо ми проведемо оптимізацію, повернутися назад буде неможливо", - додав Макогон.

Нагадаємо, раніше "Газпром" заявив, що готовий продовжити транзит газу через Україну після 2024 року, але за певних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram