ГоловнаЕкономікаДержава

Гетманцев: "Україна не має в своєму розпорядженні достатньо ресурсів для виділення коштів на боротьбу з економічною кризою"

Саме з цієї причини програми допомоги в Україні спрямовані першочергово на підтримку малозабезпечених верств населення.

Гетманцев: "Україна не має в своєму розпорядженні достатньо ресурсів для виділення коштів на боротьбу з економічною кризою"
Даниил Гетманцев
Фото: facebook.com/danil.getmantsev

В Україні немає достатніх ресурсів для виділення на боротьбу з економічною кризою. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів глава Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і депутат фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

"Опозиція і бізнес критикують нас за те, що недостатня кількість грошей виділяється для підтримки підприємців, компаній і просто людей (Прим .: владою в умовах кризи). Так, якщо порівнювати нас з іншими країнами, наприклад, з Польщею, де виділено понад 50 млрд. євро, з Францією, де це більш як 300 млрд. євро на підтримку бізнесу і населення, то Україна такими ресурсами просто не володіє. Не кажучи вже про США, де направлено 2 трильйони доларів, зокрема 500 млрд. на пряму допомогу бізнесу і людям. Звичайно, ми не можемо собі такого дозволити. Це об'єктивні факти", - заявив він. 

З його слів, розвинені країни світу мають у своєму розпорядженні достатні ресурси для виділення таких коштів на підтримку економіки, бізнесу і населення.

"Україна ж - ні. У нас дуже обмежений ресурс. Саме тому наші програми допомоги спрямовані в першу чергу на підтримку малозабезпечених верств населення. Тим, кому вона в першу чергу потрібна. Природно, пенсіонерам. По 1000 для тих у кого пенсія нижча як 5 тис. А також передбачена індексація пенсій з травня. Це дуже суттєва підтримка наших пенсіонерів. Таким чином, через підтримку малозабезпечених верств населення ми стимулюємо розвиток нашої економіки. Адже гроші, виділені малозабезпеченим, стимулюють споживчий попит», — додав він. Також депутат нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила пакет антикризових законів, звільнивши від ЄСВ (єдиного соціального внеску) фізичних осіб, підприємців на два місяці: березень і квітень.

"Подивимося, можливо, ми продовжимо цю пільгу. Далі будемо вирішувати, враховуючи наскільки триватиме карантин і обмеження. Але, в будь-якому випадку, це дуже важливе рішення. Адже, за нашим законодавством, фізична особа - підприємець сплачує ЄСВ, незалежно від того: отримує дохід чи ні. Навіть якщо ФОП не працює, то все одно підприємець мав би платити єдиний соціальний внесок. Далі ми звільнили від податку на комерційну землю і нерухомість бізнес на березень. За квітень сплату цього податку відклали до червня. Також ми надали можливість місцевим бюджетам надавати пільги бізнесу за єдиним податком. Далі вони вже самі приймають рішення: платиться чи ні, в якому обсязі ця єдиний податок. Це як раз стосується  "найменших" підприємців, то ми вже ввели мораторій на проведення перевірок до 31 травня. А також заборона на штрафи і пеню за податкові порушення до цього ж числа. Також відклали просто для фізичних осіб, нас з вами, подачу податкових декларацій до 1 липня. Не виключено, що ми продовжимо цей термін. Все залежить від того, як далі себе поведе вірус", - пояснив народний депутат.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада не взяла за основу законопроєкт №3279 Кабінету Міністрів про внесення змін до закону "Про державний бюджет на 2020 рік". За нього проголосувала недостатня кількість нардепів - 223 при 226 мінімальних.

Перед голосуванням прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що зміни до бюджету обумовлені тим, що для боротьби з коронавірусом потрібні швидкі, неординарні і непопулярні рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram