ГоловнаЕкономікаБізнес

Уряд і НБУ представили Зеленському перші дві програми допомоги малому бізнесу

Найшвидшою допомогою стане переформатування кредитної програми "5-7-9".

Уряд і НБУ представили Зеленському перші дві програми допомоги малому бізнесу
Фото: Офис президента

Уряд і Національний банк України представили президенту Володимиру Зеленському дві перші програми швидкої кредитної підтримки малого бізнесу на час епідемії COVID-19.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

"Малий бізнес під час карантину страждає більше, адже в нього немає такої великої фінансової подушки, як у великого бізнесу. Весь світ розробляє програми підтримки малого та середнього бізнесу. Радий, що за кілька днів вдалося знайти необхідні фінансові інструменти, щоби надати реальну підтримку сектору", – зазначив Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що найшвидшою допомогою стане переформатування програми "5–7–9" – вона буде значно спрощена і спрямована на рефінансування наявних кредитів. Друга програма створюється з нуля, зараз вона на стадії фіналізації.

Обидві програми передбачатимуть умови збереження бізнесом майже всього фонду оплати праці та кількості найнятих працівників і спрямовані на мінімізацію безробіття і створення умов для швидкого перезапуску економіки після завершення карантину.

"З допомогою цих програм ми збережемо робочі місця, а також певну частину сплати податків. Хто, як не ми, повинні зараз захистити малих підприємців. І хто, як не малі бізнесмени, підтримують нашу економіку", – підкреслив Зеленський.

Уряд сподівається, що першу підтримку можна буде почати надавати вже найближчим часом.

Також додатково ведеться робота над програмами для нових підприємців і середнього бізнесу.

Нагадаємо, раніше Мінекономіки пообіцяло бізнесу допомогу, "зважаючи на кращі практики США і ЄС".

Згідно з даними опитування, проведеного Європейською бізнес асоціацією серед представників малого та мікробізнесу – учасників проєкту Unlimit Ukraine, через карантин в Україні може закритися кожен п'ятий малий бізнес.

У державному бюджеті на 2020 рік закладено 2 млрд гривень для Фонду розвитку підприємництва – центрального органу кредитної програми "5–7–9", яка стартувала на початку лютого. Засоби цієї програми будуть спрямовані на здешевлення кредитів шляхом часткової компенсації відсоткової ставки (1,5 млрд гривень), а також на надання часткових гарантій кінцевим позичальникам (0,5 млрд гривень).

Розмір кредитів за цією програмою досягатиме 1,5 млн гривень на п'ять років, а процентна ставка залежатиме від виторгу і створених робочих місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram