ГоловнаЕкономікаБізнес

Макар Пасенюк, ICU: Майбутнє - за альтернативною енергетикою Актуально

Макар Пасенюк, ICU: Майбутнє - за альтернативною енергетикою

Минулого тижня в Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області на території села Панівці було введено в експлуатацію другу за потужністю в Україні сонячну електростанцію (СЕС) - «Кам'янець-Подільська».

Інвесторами проекту виступили група ICU і американський фонд VR Capital Group. Загальний обсяг інвестицій склав близько 55 млн. доларів США.

СЕС «Кам'янець-Подільська» є одним з найбільших об'єктів прямих іноземних інвестицій в Україні та сприятиме переходу країни до поновлюваних джерел енергії. В тому числі, виконанню зобов'язань України зі скорочення викидів парникових газів не менш, ніж на 40% до 2030 року в порівнянні з рівнем 1990 року відповідно до Паризької угоди 2015 року.

Передбачається, що СЕС на території села Панівці буде генерувати 68 ГВт "чистої" електроенергії в рік, що знизить викиди СО2 на 67 тис. тонн щорічно. Станція введена в експлуатацію компанією "Подільскенерго", яка створила на станції 45 нових робочих місць і щорічно буде сплачувати 2,6 млн. грн до бюджету місцевої громади в якості орендних платежів за користування земельною ділянкою.

«ICU вже деякий час розглядає можливості інвестування в реальний сектор в світлі певних тенденцій на фінансових ринках. Окрім цього, ми віримо, що майбутнє - за альтернативною енергетикою. Сформовані ж в Україні умови для залучення інвестицій в "зелену" енергетику - це, на мою думку, найуспішніший проект зі створення масштабного інвестиційного продукту на рівні держави», - прокоментував МакарПасенюк, керуючий партнер групи ICU.

«І нам здається, що це правильна стратегія, оскільки в Україні на сьогодні 65% електроенергії генерується з використанням імпортних ресурсів - вугілля, газу, ядерного палива. Розбудова незалежної енергогенерації дозволить зробити країну більш стійкою і, в середньостроковій перспективі, скоротити платіжний дефіцит», - вважає Макар Пасенюк.

Відомо, що група ICU також розраховує до кінця року запустити в Житомирі найбільший в Україні завод з переробки несортованих твердих побутових відходів (ТПВ) за спеціальною МБО-Т технологією.

Довідка

VR Capital Group Ltd., яка діє через свої основні дочірні компанії, включаючи VR Advisory Services Ltd. (Всі разом - VR Capital Group), є керуючим активами альтернативного типу загальною вартістю понад $ 4,5млрд. Клієнтська база VR Capital Group в основному складається з інституційних інвесторів з США і Західної Європи, а також включає університетські фонди, благодійні організації, сімейні фонди і кошти інституціональних розпорядників активами.

Група ICU, заснована в 2006 році фахівцями з ING, є лідером з управління активами в Україні, її портфель перевищує $ 500 млн. Власником групи є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram