ГоловнаЕкономікаБізнес

Частина "Кузні на Рибальському" піде під житлову забудову

У промзоні між Подолом і Оболонню з'явиться ще один житловий комплекс.

Частина "Кузні на Рибальському" піде під житлову забудову
Фото: ukrmilitary.com

Новий власник суднобудівельного заводу "Кузня на Рибальському" Сергій Тігіпко планує побудувати на його території житловий масив.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу "НВ".

За словами Тігіпка, він розглядає "Кузню на Рибальському" не тільки як промисловий, але й як девелоперський проект. Бізнесмен додав, що виробництво заводу не переноситимуть, проте великі площі на Рибальському півострові не задіяні у виробничих цілях і використовуються неефективно.

"Ось на цій території ми і плануємо розпочати найближчим часом масштабний будівельний проект. Радше за все, це буде житловий масив - зі школами, дитячими садками, комерційною нерухомістю", - заявив він.

Рибальський півострів - велика промзона в центрі Києва між Подолом і Оболонню.

Видання "Наші гроші" минулого року писало, що заводу належать 40 га на Рибальському півострові. Згідно з детальним планом території, який було затверджено в 2016 році всупереч Генеральному плану Києва, на цій землі повинні бути побудовані житлові квартали. Загалом на території заводу заплановано 671,5 тис. кв. м квартир і 221 тис. кв. м нежитлових приміщень.

Фото: Наші Гроші

У 2016 році на сусідніх з "Кузнею" територіях почали будувати великий житловий комплекс "Рибальський".

Тігіпко також заявив, що на придбаній у рамках угоди земельній ділянці площею 9 га біля Центрального залізничного вокзалу планують спорудити великий торгово-офісний центр. Ця ділянка впритул прилягає до центрального офісу групи ТАС Тігіпка.

"Кузня на Рибальському" (раніше - "Ленінська кузня") - одне з основних підприємств Судпрому України, де в умовах зовнішньої агресії освоюється виробництво нових розробок оборонного призначення, серед яких гранатомет УАГ-40, бойові модулі для бронетехніки, бронемашини тощо.

У 1991-2002 роках на потужностях суднобудівного побудовано корвет ВСМУ "Тернопіль". З 2004 року розпочато будівництво бронекатерів проекту "Гюрза" для Держприкордонслужби, з 2012 року - бронекатерів "Гюрза-М" на замовлення Міноборони, з 2016-го - десантних катерів "Кентавр".

Основним акціонером приватизованого в 1995 році суднозаводу раніше було ПАТ "Недиверсифікований корпоративний інвестфонд "Прайм Ессетс Капітал" президента Петра Порошенка. Йому належало 73,9% акцій. Ще 20,1% акцій опосередковано контролював Ігор Кононенко (через ЗНКІФ "Вік").

У 2018 році "Прайм Ессетс Капітал" досяг принципової угоди про продаж заводу "Кузня на Рибальському" компанії "Евінз Лімітед", яка входить до групи ТАС Сергія Тігіпка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram