ГоловнаЕкономікаБізнес

Нацбанк знизить граничну суму для розрахунку готівкою з фізособами до 15 тис. гривень

НБУ проводить політику зменшення використання готівки.

Нацбанк знизить граничну суму для розрахунку готівкою з фізособами до 15 тис. гривень
Фото: Макс Требухов

Національний банк України має намір знизити граничну суму розрахунку готівкою суб'єктів господарювання з фізособами з 50 тис. до 15 тис. гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Граничну суму розрахунків готівкою планують встановити в розмірі 10% від суми, встановленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу. До 15 тис. гривень будуть обмежені розрахунки фізичних осіб - довірених осіб суб'єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб'єкта господарювання.

Обмеження торкнеться також і обов'язків суб'єктів господарювання надавати за запитом банку підтверджуючі документи, на підставі яких здійснюються розрахунки, в разі зняття готівки з поточних рахунків.

Національний банк розробив і пропонує для громадського обговорення проект постанови правління Національного банку "Про затвердження змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

Метою розробки цього документа є: звуження сфери використання готівки; сприяння зменшенню тінізації економіки; подальший розвиток безготівкового сегмента; забезпечення стабільності надходження готівки в банківській системі.

Водночас гранична сума готівкових розрахунків фізичних осіб з суб'єктами господарювання в розмірі до 50 тис. гривень включно залишиться без змін.

Нагадаємо, за даними НБУ, українці зберігають готівкою понад 400 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram