ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна вирішила будувати ядерний завод на базі ЮУАЕС

Для будівництва підприємства потрібно не менш ніж $120 млн.

Україна вирішила будувати ядерний завод на базі ЮУАЕС
Фото: sunpp.mk.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості має намір у другій половині 2019 року оголосити конкурс на будівництво заводу для виробництва ядерного палива в Южноукраїнську в Миколаївській області.

Про це журналістам повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Через півроку ми будемо оголошувати конкурс на будівництво заводу. Ми побудуємо завод на базі Южноукраїнської АЕС", - сказав він.

Насалик пояснив, що завод буде розташовуватися в Южноукраїнську, тому що там виготовляють хвостовики тепловидільних збірок, необхідних для виробництва ядерного палива.

Для будівництва заводу необхідно близько 120-130 млн доларів інвестицій, при цьому якщо завод візьме на себе випікання паливних таблеток, обсяг необхідних інвестицій може збільшиться до 400 млн доларів.

Насалик зазначив, що технологію виробництва ядерного палива підтвердила американська Westinghouse і компанія готова фінансово допомагати.

Нагадаємо, що раніше під спорудження ядерного заводу були виділені 6,8 га біля селища Смолине (Кіровоградська область). Планувалося, що будуватиме російська "ТВЕЛ". Але у зв'язку з агресією Російської Федерації рішення переглянули.

У жовтні 2015 року міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що "ТВЕЛ" не виконує своїх зобов'язань з будівництва заводу для виробництва ядерного палива в Кіровоградській області, тому угоду буде розірвано.

У грудні 2016 року новий міністр Ігор Насалик повідомив, що Україна знову планує будувати завод з виробництва тепловидільних збірок для атомних електростанцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram