ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС і міжнародні донори закликають Україну запустити "зелені" аукціони

ЄС і міжнародні донори закликають Україну запустити "зелені" аукціони
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Європейський Cоюз, ЄБРР, Світовий банк та Енергетичне співтовариство рішуче підтримують в Україні необхідність переходу від нинішнього «зеленого тарифу», який діє в українському законодавстві до конкурентної системи на основі "зелених" аукціонів.

Про це йдеться в спільному листі представників цих міжнародних організацій на адресу голови профільного комітету Ради Олександра Домбровського, спікера парламенту Андрія Парубія і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в якому вони коментують підготовку законопроекту 8449-д. 

«Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC), вважають, що нинішня система, хоч і корисна для запуску сектора, більше не підходить для підтримки його довгострокового розвитку. Як наслідок ЄБРР більше не зможе фінансувати нові проекти в Україні, які покладаються на «зелений тариф», окрім тих, що вже перебувають на стадії розробки, якщо тільки закон не буде ухвалений, щоб гарантувати довготривалий термін економічної стійкості сектора, що забезпечує необхідний комфорт для інвесторів і фінансистів», - сказано в повідомлені. Представники міжнародних інституцій поділилися своєю спільною позицією щодо запуску механізму «зелених» аукціонів. Як зазначають в організаціях, основні зміни, які мають бути враховані під час розробки та прийняття законопроекту №8449-д полягають:   1. Схеми підтримки аукціонів повинні набути чинності після набуття чинності зміненого законодавства. 2. Не підтримується будь-яке розширення «зеленого» тарифу для всіх технологій. 3. Пропонується запровадити максимально можливу тривалість нового механізму підтримки для отримання найбільш доступної електроенергії як для споживача, так і для країни. 4. Не підтримуються регіональні квоти для забезпечення ефективності, конкурентоспроможності та прозорості процесу. 5. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України має оприлюднити довгострокові цілі розвитку відновлюваної енергії та щорічні та 5-річні прогнози квот для забезпечення необхідної довгострокової видимості для інвесторів. 6. Для підтримки процесу аукціону має використовуватися електронна платформа, яка є економічно ефективною, прозорою та технічно сумісною. 7. Співвідношення виплат до попиту не повинно перевищувати 0,8, щоб гарантувати конкурентоспроможність процесу. 8. Необхідні банківські гарантії для участі в аукціоні повинні становити щонайменше 15 000 євро на один МВт встановленої потужності з метою запобігання спекулятивним або легковажним заявкам. 9. Рекомендується, щоб балансові зобов'язання послідовно встановлювалися для процесу аукціону з умовою наявності ліквідного внутрішньоденного ринку для початку повної відповідальності балансу відновлюваних джерел енергії. 

«Ми закликаємо українську владу якнайшвидше прийняти новий закон відповідно до зауважень та пропозицій, зроблених у додатку, щоб уникнути втрати імпульсу та потенційного падіння інвестицій у сектор, якщо впровадження аукціонів буде відкладено», - резюмується в листі.

Нагадаємо, у Верховній Раді виникли труднощі з розглядом законопроекту №8449-д, який повинен запустити аукціони на ринку зеленої енергетики - законопроект зараз перебуває на розгляді в профільному комітеті. Шанси на прийняття документа в другому читанні оцінюють як 50/50.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram