ГоловнаПолітика

У Раді анулювали бланки для збору підписів депутатів про імпічмент президенту

В Апараті парламенту заявили про "політичний тиск".

У Раді анулювали бланки для збору підписів депутатів про імпічмент президенту
Фото: Минфин

Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар підписав розпорядження про анулювання бланків для збору підписів депутатів на підтримку ініціативи про усунення президента в порядку імпічменту.

Бланки видали 26 лютого.

Про це повідомляє прес-служба Апарату парламенту.

"Сьогодні на адресу керівництва апарату Верховної Ради України надійшло коротке письмове звернення з повідомленням про намір ініціювати питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту та створення відповідної спеціальної тимчасової слідчої комісії, а потім потрібно було негайно забезпечити виготовлення підписних листів для збору підписів... народних депутатів України. Цей лист було передано для вивчення та аналізу у відповідний структурний підрозділ апарату", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Верховної Ради у вівторок.

Водночас, як повідомляється, на працівників цього підрозділу було здійснено політичний тиск, і вони змушені були під цим тиском видати бланки підписних листів.

У заяві апарату Ради зазначається, що в письмовому поданні про ініціювання питання про імпічмент немає правового обґрунтування необхідності створення СТК і наявності в діях президента України складу злочину, як того вимагає регламент роботи Верховної Ради і Конституція України.

"У такій ситуації видані під тиском бланки підписних листів є нелегітимними, не можуть бути дійсними і скасовуються", - наголошується в заяві. Чому тоді ці бланки видали, в парламенті не повідомили.

Також наголошується, що "політичний тиск на державних службовців під час здійснення ними своїх службових повноважень є неприпустимим".

Раніше лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко закликала почати процедуру імпічменту Порошенка після розслідування журналістів про корупцію в оборонному секторі.

Також у понеділок, 25 лютого, 14 народних депутатів підписалися під поданням про ініціювання імпічменту президента Петра Порошенка. Крім нардепа Юрія Дерев'янка, який ініціював збір підписів, ініціативу підтримали Юрій Левченко, Андрій Іллєнко, Михайло Головко та Олександр Марченко (позафракційні нардепи, обрані від партії "Свобода"), Єгор Соболєв та Семен Семенченко з "Самопомочі", Вадим Івченко з "Батьківщини", Ігор Мосійчук з Радикальної партії Олега Ляшка, Михайло Добкін та Євген Балицький з "Опозиційного блоку", Юрій Тимошенко з "Народного фронту", позафракційні депутати Володимир Парасюк і Дмитро Добродомов.

Дерев'янко оголосив про збір підписів за імпічмент Порошенка в понеділок. За Конституцією, така ініціатива повинна бути підтримана як мінімум 226 депутатами.

Після збору підписів Рада повинна створити спеціальну тимчасову слідчу комісію зі встановлення вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Потім Рада голосами не менш ніж 300 депутатів повинна проголосувати на підтримку звинувачення президента. Конституційному і Верховному судам належить перевірити це рішення, і лише після цього парламент мінімум 338 голосами ухвалює рішення про скидання глави держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram