ГоловнаПолітика

У штабі Порошенка назвали розслідування про розкрадання в оборонній сфері "передвиборною технологією"

"Такі речі повинні не стільки встановити факти і істину, скільки вплинути на розстановку сил".

У штабі Порошенка назвали розслідування про розкрадання в оборонній сфері "передвиборною технологією"
Олег Медведев
Фото: glavred.info

Виборчий штаб президента Петра Порошенка вважає, що розслідування журналістів програми "Наші гроші" про розкрадання в оборонній сфері є передвиборною технологією.

Про це повідомив позаштатний радник президента, спікер його виборчого штабу Олег Медведєв.

"На перший погляд, ця подія (розслідування) не має жодного стосунку за формальними ознаками до передвиборної кампанії. Але ми всі розуміємо, що коли такі речі відбуваються за місяць до дня голосування, тобто підстави розглядати це як виборчу технологію і говорити про це у виборчому контексті... Майже 30-річний факт участі у виборчих кампаніях, напевно, приніс мені можливість відчувати, що є передвиборною технологією, а що - ні. У цьому випадку це 100% передвиборна технологія, тому що до виборів місяць. Такі речі покликані не стільки встановити факти і істину, скільки вплинути на розстановку передвиборних сил", - сказав він.

Нікого конкретно Медведєв не звинуватив публічно, пославшись на відсутність чітких доказів.

"Коло умовно підозрюваних нешироке, тому що є три-чотири кандидати, які серйозно беруть участь у президентських перегонах", - додав він.

Медведєв підкреслив, що армія - найсильніший елемент образу Порошенко через його вклад у її розвиток, тому саме по цій точці "б'ють" опоненти. Він також зазначив, що такі журналістські розслідування, як правило, містять загальновідомі неспростовні факти, а також - "широкий набір фейків, не підтверджених фактами".

"Деякі епізоди, які згадуються в розслідуванні, вже кілька років перевіряються правоохоронними органами. У мене немає інформації, щоб їх якимось чином вдалося підтвердити. Ба більше, "Укроборонпром" випустив заяву, в якій повідомив, що в багатьох епізодах і сигналах про корупцію в оборонному секторі концерн з власної ініціативи часто звертається до правоохоронних органів", - заявив він.

Штаб Порошенко розраховує, що це питання не буде політизоване напередодні виборів, а правоохоронці швидко розслідують його.

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування про те, як державні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток "дерибанити" між учасниками схеми.

У розслідуванні йдеться, що син першого заступника секретаря РНБО і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і бізнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке "злило" анонімне джерело 2018 року. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів. Син Гладковського Ігор назвав це розслідування фейком, а "Укроборонпром" - маніпуляцією і диверсією.

Порошенко призупинив повноваження Гладковського на час розслідування на його прохання і просить правоохоронців перевірити оприлюднену в ЗМІ інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram