ГоловнаПолітика

Суд призначив лінгвістичну експертизу висловлювань Медведчука на партійному з'їзді

Експерти двох НДІ повинні визначити, чи містять висловлювання заклики до зміни кордонів України.

Суд призначив лінгвістичну експертизу висловлювань Медведчука на партійному з'їзді
Фото: БЕЛТА

Суд призначив лінгвістичну експертизу висловлювань колишнього голови Адміністрації Президента, представника України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Віктора Медведчука на предмет сепаратизму. Про це йдеться в ухвалі суду від 21 лютого.

Слідчий Служби безпеки України звернувся до суду з проханням призначити лінгвістичну експертизу висловлювань Медведчука під час промови 29 січня на з'їзді партії "Опозиційна платформа - За життя". Суд погодився і доручив експертам Київського НДІ судових експертиз Міністерства юстиції та Українського НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ провести лінгвістичну експертизу.

Експерти повинні визначити, чи містить виступ Медведчука публічні заклики до зміни меж території України, якими є характер і форми висловлювань таких закликів, які саме пропозиції, слова, фрази містять такі заклики, чи містить текст виступу публічні заклики до розпалювання національної або релігійної ворожнечі.

Клопотання обґрунтоване тим, що Медведчук у своїй промові заявив про необхідність утворення так званого "автономного регіону Донбас" зі створенням власного парламенту й уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України.

Протягом досудового розслідування необхідно встановити, чи містить текст зазначеного виступу публічні заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України, порушуючи порядок, встановлений Конституцією України, в тому числі поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі.

Нагадаємо, 5 лютого Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо Медведчука за підозрою в державній зраді і сепаратизмі. Провадження відкрито за зверненням депутата Верховної Ради від фракції "Народний фронт" Андрія Тетерука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram