ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін хоче наприкінці березня залучити другий транш ЄС на € 500 млн

"Можемо отримати макрофін наприкінці березня або на початку квітня".

Мінфін хоче наприкінці березня залучити другий транш ЄС на € 500 млн
Фото: Макс Требухов

Україна розраховує отримати 500 млн євро другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС наприкінці березня - на початку квітня.

Про це журналістів повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Між траншами повинна бути перерва щонайменше три місяці. Можемо отримати макрофін наприкінці березня або на початку квітня", - сказала вона.

При цьому міністр зазначила, що для отримання вказаних вище коштів необхідно виконати всі умови і прийняти ще два законопроекти.

Разом з тим вона додала, що найближчим часом Україна може здійснити запозичення під невикористану частину гарантії Світового банку.

Суми залучення коштів Оксана Маркарова не уточнила.

Нагадаємо, 16 листопада 2018 року Україна завершила ратифікацію договору про отримання 1 млрд євро від ЄС. Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду. Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві були відкриті в 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми в 2015-му та 2017 роках.

30 листопада Єврокомісія схвалила виділення 500 млн євро першого траншу макрофінансової допомоги Україні. Гроші надійшли в середині грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram