ГоловнаЕкономікаДержава

КМДА пояснила появу боргів за газ у платіжках киян

Щоб уникнути непорозумінь, рекомендують ставити лічильники.

Заступник голови Київської державної міськадміністрації Петро Пантелєєв заявив, що додаткові нарахування за газ за час відсутності гарячої води, які прийшли киянам у жовтні, є законними.

Про це пише "Укрінформ".

Фото: LB.ua

"Існує законодавча норма, яка говорить про те, що за відсутності гарячого водопостачання вважається, що люди нагрівають воду, користуючись газовою плитою. Тому йде донарахування за газ", - сказав Пантелєєв на брифінгу у вівторок.

За його словами, на сьогодні в Києві 780 тисяч абонентів газу, з них 187 тисяч - з квартирними лічильниками, 260 тисяч - це будинки, які мають будинковий облік. "У таких будинках ніяких донарахувань не відбувається, тому що є квартирний облік, або є будинковий, там нараховується за фактичне споживання", - додав він.

У той самий час, за його словами, є 316 тисяч особових рахунків, які не мають обліку. "Київгаз" за програмою, затвердженою НКРЕКП, до кінця 2021 року зобов'язаний встановити лічильники в кожну з цих 316 тисяч квартир. Така робота відбувається, за цей рік встановлено 22 тисячі лічильників, і цей процес триває", - зазначив він.

"Дуже багато випадків, коли люди відмовляються від встановлення лічильників газу, з різних об'єктивних чи суб'єктивних причин, або ремонт, або вважають, що будуть платити більше за лічильником. Але як показує практика і такі випадки з донарахуваннями, все ж правильно мати облік і платити за фактично спожитий газ. Тому є законодавча норма про донарахування, змінити ми її не можемо. Але для того, щоб вирішити питання в подальшому, єдиний правильний рецепт - це облік у квартирі. Тому хто бажає - звертається в "Київгаз" і встановлює безкоштовно лічильник", - пояснив він.

Нагадаємо, "Київгаз" у платіжках населенню за вересень донарахував суми за газ за весь період відсутності гарячої води в столиці, мотивуючи це тим, що коригування здійснюється на підставі акта теплопостачальної компанії, в якому фіксується термін відсутності гарячої води". Нараховується згідно з постановою КМУ №203 від 23 березня 2016 року, що передбачає норму споживання газу 5,4 куб. м на період відсутності гарячого водопостачання на одну людину (якщо не встановлений індивідуальний газовий лічильник). А за наявності гарячої води норма споживання на одну людину становить 3,3 куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram