ГоловнаЕкономікаФінанси

Шахраї крадуть особисті дані з ProZorro для отримання мікрокредитів

Більшість потерпілих - підприємці, які працюють на платформі держзакупівель.

Шахраї крадуть особисті дані з ProZorro для отримання мікрокредитів
Фото: picjumbo.com

У справі про фіктивні кредити Moneyveo з'явився слід системи публічних закупівель Prozorro.

Про це повідомляє "Фінансовий клуб".

Співзасновник українського стартапу DroneUA Валерій Яковенко розповів, що опинився серед постраждалих, від імені яких нібито були взяті кредити у фінансовій компанії Moneyveo.

"Я став жертвою шахраїв. І таких, як я, за даними СБУ, понад 1000 осіб. Ба більше, так втрапити може кожен. Інтернет-сайт Moneyveo.UA видав кредит третім особам, які оформили договір на моє ім'я. Про це я дізнався випадково, відкривши схожий на рекламний лист місячної давності", - написав він у Фейсбуці.

За його словами, інформація, на підставі якої були видані фіктивні кредити, була отримана на ресурсі Prozorro.

"Договір відкритий за документами, розміщеними на сайті Prozorro. Таких, як я, багато. Більшість потерпілих - підприємці, які працюють на платформі державних закупівель, керівники фірм і відповідальні особи, які зобов'язані розміщувати скани своїх паспортів у відкритому доступі", - зазначив Яковенко, додавши, що тепер він повинен повернути Moneyveo 9300 грн.

Яковенко припустив, який вигляд має шахрайська схема: "Хтось у відкритому доступі бере персональні дані українців. Далі з цими документами оформляється заявка на отримання кредиту онлайн і важливий момент - як одержувач вказується кредитна карта абсолютно лівої людини. Звірення відповідності імені в документах і власника на карті не виконується. Сума береться невелика - кілька тисяч гривень, але вже через кілька місяців вона збільшується в 2-3 рази, за рахунок драконівських відсотків кешевого кредиту. Сума зростає з кожним місяцем і в певний момент починає бути абсурдною".

Яковенко вже написав заяву в поліцію.

У компанії Moneyveo закликали всіх, на кого були оформлені кредити без їхнього відома, повідомити їм свої дані та контакти.

Нагадаємо, 9 жовтня співробітники Служби безпеки та прокуратури Києва провели обшук у фінансовій компанії Moneyveo.

Тоді СБУ повідомила, що разом з ГПУ в рамках розпочатого кримінального провадження викрили топ-менеджмент однієї з приватних кредитних компаній на використанні масивів персональних даних громадян України для "псевдокредитования". Оперативники встановили, що зловмисники несанкціоновано використовували особисті дані громадян України без їхнього відома. Надалі для стягнення нібито існуючого боргу підключали представників колекторських компаній.

Співробітники СБУ задокументували понад тисячу фактів протиправного використання персональних даних громадян.

ТОВ "Манівео Швидка фінансова допомога" (ТМ Moneyveo) надає послуги онлайн-мікрокредитування. Близько 200 співробітників вже видали позики понад 400 тис. клієнтів. За даними YouControl, за останні три роки компанія виступала відповідачем у 25 судових справах та фігурувала у 9 кримінальних провадженнях. Всього у компанії 260 судових справ за останні три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram