ГоловнаЕкономікаБізнес

Підвищення тарифу для "Укргідроенерго" може негативно вплинути на вугільну галузь - нардеп

Народний депутат повідомив, що йому відомо про те, що НКРЕКП має намір зменшити вартість вугілля в тарифі ТЕС з 2535 грн до 2090 грн за тонну.

Детальніше читайте на УНІАН: https://economics.unian.net/energetics/10310415-povyshenie-tarifa-dlya-ukrgidroenergo-mozhet-negativno-otrazitsya-na-ugolnoy-otrasli-nardep.html

Підвищення тарифу для "Укргідроенерго" може негативно вплинути на вугільну галузь - нардеп
Фото: www.dtek.com

Існують високі ризики складнощів у проходженні опалювального сезону в зв'язку з можливим дефіцитом вугілля на складах теплових станцій. Таку думку висловив народний депутат Михайло Бондар, коментуючи рішення НКРЕКП підвищити тариф компанії "Укргідроенерго" на 43%, що автоматично призведе до зниження можливостей теплових станцій закуповувати вугілля (на суму 946 млн грн), пише УНІАН. 

"Сьогодні теплова енергетика не забезпечена вугіллям власного видобутку, доводиться докуповувати вугілля за кордоном. Ризики дуже високі, що це призведе до проблем під час опалювального сезону", - зазначив Михайло Бондар. Народний депутат повідомив, що йому відомо про те, що НКРЕКП має намір зменшити вартість вугілля в тарифі ТЕС з 2535 грн до 2090 грн за тонну. Експерти на ринку енергетики вже заявляли, що це призведе до недоотримання держшахтами коштів у розмірі 261 млн грн.

"Буквально в п'ятницю (19 жовтня) проходили комітетські слухання в парламенті, і було порушено ці питання, на слуханнях були представники профспілок, НКРЕКП, Мінфіну і Міненерго. Ризики є", - повідомив Михайло Бондар.

На думку народного депутата, уряд сьогодні не має розуміння, як саме реформувати вугільну галузь, звідси - рішення НКРЕКП про підвищення тарифу для гідроенергетики та відсутність будь-яких рішень щодо підтримки вугільної галузі країни.

"З приводу шахт питання назріло давно, стратегії виходу з кризи в уряді не бачать - приватизувати або закривати. Щороку в бюджеті не вистачає коштів на модернізацію шахт, на закриття збиткових шахт, на рятувальників, на безпеку, на оплату праці, немає тих коштів, в яких вугільники мають потребу. На жаль, немає розуміння фінансування галузі. І навіть у рамках програми кредитування шахт під держгарантії не знайшлося жодного державного чи приватного банку, який готовий був би профінансувати галузь, щоб дати їй друге життя", - повідомив Михайло Бондар.

16 жовтня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) переглянула тарифи й інвестпрограму "Укргідроенерго".

Як раніше повідомляли, на думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, постанова НКРЕКП (№ +1486 від 28.12.2017) про підвищення тарифу на відпуск електроенергії державної компанії "Укргідроенерго" може суперечити законодавству України та бути по суті незаконною.

Нагадаємо, в ЗМІ відзначають, що "Укргідроенерго" залишається найбільш рентабельним видом генерації електроенергії. Зокрема, тариф ГЕС забезпечує рентабельність "Укргідроенерго" на рівні до 50%. Зате фактичні обсяги інвестицій стабільно не дотягують до планових. Зокрема, в 2015 році компанія профінансувала лише 85% від запланованих вкладень, у 2016-му - 78%, а минулого року - лише 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram