ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ засекретило економічний звіт з приводу формули "Роттердам+"

Звіт входить у матеріали справи, які не підпадають під розголошення.

НАБУ засекретило економічний звіт з приводу формули "Роттердам+"
Фото: Анна Стешенко

Національне антикорупційне бюро засекретило економічний звіт про застосування формули "Роттердам+" у справі про зловживання службовим становищем членами Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Таку відповідь НАБУ дало на запит агентства "Українські новини".

НАБУ зазначило, що згаданий звіт є матеріалами кримінального провадження і, оскільки містить відомості досудового розслідування, які не підпадають під розголошення, правові підстави для надання його копії відсутні.

Нагадаємо, НКРЕКП вирішила скасувати формулу "Роттердам+" з липня 2019-го у зв'язку з впровадженням нового ринку електроенергії. Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляв, що детективи НАБУ зазнають тиску, розслідуючи факти зловживання службовим становищем членами НКРЕКП.

Кримінальне провадження з приводу схеми "Роттердам+" внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 24 березня 2017 року, його кваліфіковано за ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року під час розробки порядку формування гуртової ринкової ціни ("Роттердам+") забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Так вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії.

НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосовувати новий порядок формування прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

За формулою Роттердам+, вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем у порт). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалки в порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram