ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні вводять електронні аукціони на користування надрами

За торгами можна буде спостерігати в будь-якій точці світу за наявності інтернету.

В Україні вводять електронні аукціони на користування надрами
Фото: www.dyvys.in

Кабмін прийняв постанову про відкриття геоінформації і схвалив запуск з 1 вересня пілотного проекту проведення електронних аукціонів на користування надрами

Відповідні постанови було ухвалено на засіданні уряду в четвер, передає УНІАН.

"Зараз ми приймаємо пакет дуже важливих рішень, які повністю руйнують корупцію в питаннях надрокористування в Україні. Я розумію, що цей крок буде оцінений у специфічних колах негативно, і ми створюємо собі ще більше ворогів, але ми чесно робимо стосовно України та українців", - заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Тимчасово виконувач обов'язків голови Держгеонадр Олег Кирилюк, своєю чергою, повідомив, що пропонована система електронних аукціонів має низку переваг над аукціонами, які проходять в Україні зараз. "У першу чергу, це публічність і відкритість, можливість відстежити всі етапи продажу дозволів, використання електронного майданчика і можливість участі в торгах з будь-якого місця, чесні та відкриті правила, формування справжньої, ринкової ціни, скорочення періоду проведення аукціонів і одне з найголовніших - відсутність контакту з чиновниками", - сказав він.

Кирилюк розповів, що для участі в аукціоні потенційному надрокористувачу необхідно авторизуватися на сайті електронних торгів, зареєструватися за кожним обраним лотом, внести гарантований внесок, який становить 20% початкової вартості лота.

"Фактично, за проведенням електронних торгів можна буде спостерігати в будь-якій точці світу за наявності інтернету", - зазначив голова Держгеонадр. Також він повідомив, що рішенням уряду лібералізується доступ до геоінформації, що передбачає створення держреєстру геологічної інформації, продовження процесу оцифровки вторинної геоінформації, скасування плати за користування геоінформацією, надається право розпоряджатися власною геоінформацією, а також вдосконалюється підрахунок вартості геологічної інформації.

"Відкривши і оцифрувавши геологічну інформацію, ми зможемо надати повну інформацію всім інвесторам про корисні копалини, які знаходяться на території України, що дозволить залучити мільярдні інвестиції в нашу країну", - зазначив Кирилюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram