ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: потрібно збільшити власний видобуток вугілля і скоротити імпорт

"Я готовий допомогти, ба більше, дав чіткі, конкретні завдання, які потрібно вирішити".

Гройсман: потрібно збільшити власний видобуток вугілля і скоротити імпорт
Фото: Влад Мусиенко

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що для досягнення стабільності вугільної галузі слід видобувати більше українського вугілля. Про це він сказав під час урядової наради, присвяченої ситуації у вугільній галузі.

"Я готовий допомогти, ба більше, дав чіткі, конкретні завдання, які потрібно вирішити, щоб ситуація стала контрольованою. Нам потрібно збільшити власний видобуток вугілля і зменшити імпорт. Там немає питань, які неможливо вирішити - в рамках міністерства і за допомогою уряду і прем'єр-міністра", - заявив голова уряду.

Він також повідомив, що на початку серпня уряд очікує комплексний план заходів, де були б відображені інвестиційні пропозиції, оцінка ефективності використання наявних ресурсів, плани щодо аудиту.

"Повинні вийти на стабільність у галузі. Завдання поставлене, я буду чекати на конкретні доповіді і конкретні результати", - резюмував прем'єр-міністр.

За даними Державної фіскальної служби України, в січні-червні 2018 року Україна збільшила імпорт вугілля кам'яного та антрациту на 40,7% порівняно з аналогічним періодом 2017 року - до 11 млн 84,65 тис. тонн. Вартість імпортного вугілля - $1 млрд 531,067 млн, що на 21,8% більше, ніж у січні-червні 2017 року ($1 млрд 256,894 млн). Найбільше припадає на російське вугілля - 62,88% ($962,723 млн).

16 лютого 2017 року президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці України і посилення захисту критичної інфраструктури". Серед зазначених заходів - модернізація блоків ТЕС, що працюють на імпортному антрациті з метою використання ними вугілля газової групи вітчизняного видобутку.

21 червня 2018 року Рада оптового ринку електроенергії прийняла рішення звернутися з листом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі для отримання дозволу Кабінету Міністрів України на зміну правил ОРЕ, якими передбачається першочергове включення блоків ТЕС, що працюють на українському вугіллі марки "Г", перед блоками, які працюють на імпортному антрациті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram