ГоловнаЕкономікаБізнес

Структури Юрія Косюка отримали в першому півріччі лише 8,2% агродотацій, - ЗМІ

Структури Юрія Косюка отримали в першому півріччі лише 8,2% агродотацій, - ЗМІ
Фото: latifundist.com

Структури Юрія Косюка отримали в першому півріччі лише 8,2% агродотацій.

Про це повідомляє НВ Бізнес, публікуючи ще закриті дані рішень відповідальних комісій при МінАПК. Так, підприємство з холдингу МХП "Вінницька птахофабрика" подалося на одну з двох програм Міністерства, які передбачають компенсацію витрат на будівництво нових комплексів з тваринництва, і отримало 187,5 млн грн відшкодування із загального бюджету програм на суму 2,3 млрд.

Як випливає з протоколу засідання комісії, ТОВ "Вінницька птахофабрика" запустила в експлуатацію в 2018 році два об'єкти з вирощування птахів-бройлерів на суму 318,9 і 306,1 млн грн.

Фінансовий журналіст НВ Бізнес - Андрій Леденьов також пише, що отримання структурами Юрія Косюка всього 8,2% загальної суми програм з підтримки будівництва нових комплексів у тваринництві свідчить про те, що Міністерство аграрної політики свідомо виписало структуру програм таким чином, щоб розподіл агродотацій було не рівнопропорційним обсягу компаній на ринку, а спрямовувалось в основному на підтримку малих і середніх фермерів.

"Юрій Косюк або МХП - це $1,3 млрд або 34,6 млрд грн валового доходу за 2017 рік. Валовий дохід (виручка) всього тваринництва за 2016 рік - всього 138 млрд грн. Тобто МХП займає 25% своєї ніші ринку", - вказує автор.

Програми з часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції нових тваринницьких комплексів, а також процентного навантаження за кредитами, залученими для цього були запропоновані Міністерством аграрної політики в 2018 році для підтримки і відновлення м'ясної і молочної галузей.

Фінансування цих програм здійснюється в рамках загальної системи підтримки сільського господарства, закріпленої на рівні 1% від доданої вартості, яку генерує галузь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram