ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна впроваджує нові технології в ядерну енергетику, - Дем'янюк

Україна впроваджує нові технології в ядерну енергетику, - Дем'янюк
Фото: unn.com.ua

Американська компанія Holtec International спільно з державною компанією "Енергоатом" та "Атомними енергетичними системами України" займається впровадженням технології малих модульних реакторів SMR-160. Також було запропоновано локалізувати виробництво малих модульних реакторів в Україні. Про це в інтерв'ю УНН розповів експерт в ядерній енергетиці Віталій Дем'янюк, коментуючи останні події ядерної галузі.

"Енергоатом" підписав меморандум про співпрацю щодо використання малих модульних реакторів з Holtec International (прим. редакції: Holtec International - глобальний постачальник обладнання та систем для енергетичної галузі базується в Камдені, штат Нью-Джерсі, США. Засновником і президентом компанії є доктор Кріс Сінгх).

"Окрім як з "Енергоатомом", меморандум про підтримку і просування проекту малих модульних реакторів SMR-160 підписано також між Holtec International та приватною українською компанією Атомні енергетичні системи України (прим. редакції: Атомні енергетичні системи України - приватна компанія, яка, зокрема, спеціалізується на розвідці і дорозвідці родовищ урану в Україні та розвитку нових ядерних енергетичних технологій. Веде роботи з отримання відповідної ліцензії на видобуток урану. Основним акціонером компанії є український підприємець Геннадій Буткевич). Це перший і поки що єдиний випадок формування з компанією Holtec International партнерських відносин з приватними компаніями в Україні. Чіткість у цих питаннях з боку американських корпорацій можна зрозуміти", - розповів Віталій Дем'янюк.

Експерт повідомив, що запропонована технологія малого модульного реактора має встановлену потужність 160MW. Характерною його особливістю є висока ступінь ядерної та радіаційної безпеки. У тому числі порівняно з нині чинними в Україні типами ядерних реакторів. Дуже важливо, що введені в технології пасивні системи безпеки дозволяють будувати реактори максимально близько до споживачів. Суттєвою характеристикою є можливість регулювання навантаження, і це передбачено технологічно. За його словами, реактор може маневрувати, а це кардинально змінює його місце в електроенергетиці.

"Дуже важливим моментом є те, що поряд з планами щодо впровадження нової технології малих модульних реакторів SMR-160, що належить компанії Holtec International з боку американського партнера сформульована пропозиція, яку підтримують українські партнери проекту, щодо локалізації виробництва малих модульних реакторів в Україні", - поділився Дем'янюк.

Також він заявив, що світові тенденції зараз спрямовані на розвиток атомної енергетики, і за умови консолідованої і успішної роботи, Україна змогла б у перспективі замінити російські газові потоки в Європейський Союз українськими перетіканнями електроенергії, яка, як відомо, є більш універсальним продуктом. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram