ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" погрожує "Газпрому" ще одним позовом до Стокгольмського арбітражу

Компанія готова судитися, якщо Росія не буде прокачувати 110 млрд куб. газу в найближчі 10 років.

"Нафтогаз" погрожує "Газпрому" ще одним позовом до Стокгольмського арбітражу
Фото: UA Energy

"Нафтогаз" зажадав від "Газпрому" прокачувати через Україну по 110 млрд кубометрів газу в рік у найближчі 10 років. В іншому випадку український холдинг має намір стягнути з "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі компенсацію за знецінення своєї газотранспортної системи в розмірі до $11 млрд.

Як пише російське видання "Коммерсант", позицію "Нафтогазу" щодо умов транзиту російського газу в 2020-2028 роках - після закінчення поточного транзитного контракту з "Газпромом" - комерційний директор НАК Юрій Вітренко надіслав заступникові голови правління "Газпрому" Олександру Медведєву "на травневі свята".

"Нафтогаз" пропонує такі варіанти - самостійне бронювання "Газпромом" потужностей газотранспортної системи (ГТС) України або їх бронювання клієнтами "Газпрому" (останнє фактично означає здачу газу "Газпромом" на східному кордоні України). У цих випадках застосовним правом для контракту буде українське, яке, наполягає "Нафтогаз", зараз гармонізовано з енергозаконодавством ЄС. Інший варіант - продаж газу "Нафтогазу" на східному кордоні України зі зворотною покупкою цього обсягу на західному (газовий своп). У цьому випадку плата за транзит буде оформлена як маржа між угодами, і "Нафтогаз" готовий на контракт за іншим правом, у тому числі за шведським (як зараз у транзитному контракті).

Що стосується рівня тарифів на прокачування, то "Нафтогаз" наполягає на їх підвищенні вже в 2018-2019 роках (тобто в рамках чинного контракту), вважаючи їх заниженими.

Формула тарифу зараз складається з двох частин - ставки за прокачування 1 тис. кубометрів на 100 км плюс ціни "паливного газу" (який "Газпром" постачає "Нафтогазу"). Паливна складова - компенсація витрат "Нафтогазу" на газ, який спалюється на компресорних станціях для забезпечення транзиту. Зараз повна ставка транзиту, за даними видання, - $2,52 на 1 тис. кубометрів на 100 км, у тому числі $0,65 паливної складової.

"Нафтогаз" виходить з того, що "Газпром", відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, буде прокачувати по ГТС України не менш ніж 110 млрд кубометрів на рік у 2018-2019 роках ("Газпром" з цим не згоден). За чинною ставкою без урахування паливної складової "Нафтогаз" отримуватиме $2,55 млрд виручки на рік. Але українська компанія хоче $3,7 млрд - з підвищенням тарифу приблизно на 33%. Компанія 13 березня надіслала "Газпрому" повідомлення про перегляд тарифів, і якщо сторони не домовляться, збирається йти до арбітражу. Після 2019 року "Нафтогаз" вважає достатньою тарифну виручку в розмірі $2,7 млрд на рік без паливної складової (зростання ставки на 3% при інших рівних), але за умови транзиту 110 млрд кубометрів на рік. НАК пропонує перенести підвищені платежі за 2018-2019 роки на 2020-2028 роки, тоді в найближчі два роки тариф не зміниться, а потім середній платіж становитиме $3,2 млрд на рік.

Раніше "Газпром" публічно заявляв про прийдешнє зниження транзиту через Україну до 10-15 млрд кубометрів. За словами співрозмовників видання, "Газпром" на переговорах зайняв позицію, згідно з якою після 2019 року плата за транспортування газу від кордону РФ до Німеччини через центральний коридор (Україна, Словаччина, Чехія) повинна бути порівнянна з тарифом через  трансбалтійський газопровід "Північний потік-2", який будується. За розрахунками "Нафтогазу", в такому випадку тариф через Україну повинен зменшитися в 2,5 разу, до $1 за 1 тис. кубометрів на 100 км.

За словами джерел "Коммерсанта", якщо "Газпром" наполягає на зниженні тарифів або відмовиться гарантувати завантаження ГТС на 110 млрд кубометрів, "Нафтогаз" планує вимагати в арбітражі компенсації знецінення ГТС через неповну окупність інвестицій. Розмір знецінення при тарифі $1 і транзит до 13 млрд кубометрів "Нафтогаз" оцінює на суму $11 млрд, при поточному тарифі і транзиті в 65 млрд кубометрів - $6 млрд.

Також видання з посиланням на джерело, близьке до "Газпрому", пише, що попередньо в рамках майбутніх переговорів за участю ЄС обговорюється варіант з бронюванням потужностей української ГТС на 30 млрд кубометрів на рік (тобто оплачуватися будуть потужності, а не обсяг транзиту).

Нагадаємо, Україна домагається від Євросоюзу гарантій продовження транзиту російського газу. На словах такі гарантії отримати частково вдалося. В середині травня президент РФ Володимир Путін на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде введено в експлуатацію газопровід "Північний потік-2". Тоді він заявив, що поставки буде продовжено, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram