ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ попередив Гройсмана про можливий зрив траншу, - джерело

Про це йдеться в листі голови місії МВФ Рона ван Рудена до Кабміну.

МВФ попередив Гройсмана про можливий зрив траншу, - джерело
Фото: hyser.com.ua

Міжнародний валютний фонд не задоволений останніми рішеннями українського уряду про повноваження Міністерства фінансів і підпорядкування Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Рудена до українського уряду, передає LIGA.net.

Зазначають, що лист, датований 29 травня, показало виданню джерело в Кабміні.

У ньому йдеться про два рішення, прийняті на закритій частині засідання Кабміну тиждень тому. У Фонді зазначають, що цим Україна порушує зобов'язання, взяті під час отримання попереднього траншу. Йдеться про ще неоприлюднені постанови уряду про позбавлення Мінфіну повноважень затверджувати фінансові документи уряду.

У прес-службі прем'єра Володимира Гройсмана спростовують інформацію про прийняті рішення. Там стверджують, що на закритому засіданні порушували питання застосування принципу "мовчазної згоди" в тих випадках, коли Мінфін зволікає з узгодженням питань розгляду актів законодавства, які вносять на розгляд Кабміну.

"Чинні норми говорять про те, що якщо такі питання виносяться на голосування в Кабміні, крім мовчазної згоди, то Мінфін залишається при своїх правах", - повідомила прес-служба прем'єра.

Міністр фінансів Олександр Данилюк, зі свого боку, заявив, що такі рішення Кабміну вже були підготовлені й отримані Мінфіном.

"Уряд поки що не хоче оприлюднювати ці рішення. Для країни це був би великий удар і загрожував би зривом програми МВФ", - заявив міністр на зустрічі з підприємцями і пресою.

Поки що ні Мінфін, ні апарат Кабміну не оприлюднили проектів постанов про зміну регламенту уряду, де запропоновано позбавити Мінфін повноважень затверджувати фінансові документи, а також вивести ДФС з-під управління Мінфіну.

"Якщо їх усе ж опублікують, Мінфін буде оскаржувати обидва рішення. Але я впевнений, що Кабмін не піде на такий крок", - зазначив Данилюк.

Нагадаємо, 23 травня Данилюк на засіданні уряду домагався призначити свого радника Яну Бугримову на посаду заступника міністра. Після короткої перепалки з Гройсманом міністру було відмовлено. Під час цієї сварки Данилюк також заявив, щоб на нього готували подання про відставку. При цьому сам звільнятися міністр не збирається.

Гройсман, коментуючи ситуацію з міністром фінансів, припустив, що той хоче змінити місце роботи і вирішив це зробити так, "щоб виглядати жертвою в ситуації, що склалася". За інформацією деяких ЗМІ, коли Данилюк пішов, уряд підтримав два вищезгадані рішення.

Зазначимо, що раніше Національний банк попередив, що може посилити монетарну політику і ввести валютні обмеження, якщо п'ятий транш МВФ не надійде в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram