ГоловнаЕкономікаДержава

Екс-гендиректора "Хліб Інвестбуду" відправили під заочний суд

Збиток держави від дій Ігоря Філіпенка оцінено у 145 млн гривень.

Екс-гендиректора "Хліб Інвестбуду" відправили під заочний суд
Игорь Филиппенко

Прокуратура Києва скерувала в Голосіївський районний суд столиці обвинувальний акт стосовно екс-гендиректора скандальної компанії "Хліб Інвестбуд" Ігоря Філіпенка. Збиток держави від його дій оцінено в 145 млн гривень.

"Встановлено, що керівник товариства разом з невстановленими слідством особами, зокрема представниками російського акціонерного товариства і підприємств-нерезидентів, створив ТОВ «ДПЗКУ-МТС». 2011 року 100% статутного капіталу цього товариства було віддано на користь ТОВ «Хліб Інвестбуд». У червні 2012 року, достовірно знаючи про наявність на балансі ТОВ «ДПЗКУ-МТС» активів в особливо великих розмірах, у директора виник злочинний умисел незаконно заволодіти цим майном", - повідомляє столична прокуратура.

Підробивши офіційні документи, Філіпенко забезпечив безперешкодний продаж частки статутного капіталу ТОВ "Хліб Інвестбуд" підприємству-нерезиденту з перерозподілом частки учасників товариства. Як наслідок, власником 97,94% статутного капіталу ТОВ "Хліб Інвестбуд" стало підприємство-нерезидент, що дозволило в обхід проведення оцінки майна продати за 500 гривень 50% статутного капіталу ДПЗКУ-МТС.

Такі неправомірні дії завдали Державній продовольчо-зерновій корпорації України (ДПЗКУ) збиток на суму понад 145 млн гривень.

Обвинувальний акт складено за ч. 1 ст. 366 і ч. 5 ст. 191 КК України. Філіпенкові загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про те, де зараз екс-гендиректор "Хліб Інвестбуду", не повідомляють, хоча в березні минулого року, повідомляючи про початок розслідування цієї справи, прокуратура зазначала, що Філіпенко переховується і його оголошено в міжнародний розшук.

Нагадаємо, ТОВ "Хліб Інвестбуд" під час головування в МінАПК Миколи Присяжнюка зумів увійти в число найбільших зернотрейдерів країни 2011 р. Офіційно на момент входження на ринок "Хліб Інвестбуд" на 49% належав Торговому дому "Укрхлібпродукти" - "дочці" державної компанії "Хліб України" і на 51% київській фірмі "Каласар". Останню на паритетних засадах контролювали структури російського Внєшэкономбанка і швейцарська Trade House Ukrainian Food AG, за якою, за чутками, стояв сам Присяжнюк. Міністр створив для "Хліб Інвестбуду" тепличні умови, забезпечивши компанії отримання максимальних квот на експорт зерна, пише "Деловая столица".

2012 року 97% компанії сконцентрувала у своїх руках кіпрська Aldzas Investments, а її новим куратором став Ігор Філіпенко - колишній радник Миколи Присяжнюка, який вважався одним з кураторів аграрного ринку від "Сім'ї" Януковича. За інформацією видання, Філіпенко і Присяжнюк не поділили сфери впливу, тому міністр припинив підтримувати компанію. Після скинення Януковича "Хліб Інвестбуд" була визнана банкрутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram