ГоловнаЕкономікаДержава

Помпео закликав Україну виконати решту вимог МВФ

Держсекретар США мав телефонну розмову з Петром Порошенком.

Помпео закликав Україну виконати решту вимог МВФ
Майк Помпео
Фото: president.gov.ua

Державний секретар США Майк Помпео мав телефонну розмову з Петром Порошенком і закликав Україну виконати решту вимог Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомляють на сайті Держдепу.

Помпео підтвердив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і підкреслив, що США ніколи не визнають анексію Криму Росією.

"Секретар привітав нещодавнє ухвалення Україною законодавства про Антикорупційний суд і закону про національну безпеку і закликав Україну виконати невиконані вимоги МВФ", - наголошено в повідомленні.

На сайті президента Порошенка зазначають, що співрозмовники також обговорили спільні зусилля з протидії російському проекту будівництва магістрального газопроводу в Європу в обхід України "Північний потік-2", звільнення українських заручників у Росії і в контрольованих нею бойовиків і розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Нагадаємо, за словами голови ради Національного банку Богдана Данилишина, Україна виконала всі вимоги МВФ для наступного траншу, крім підвищення ціни на газ. Кабмін мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив це ні 1 квітня, ні після відстрочки - 1 червня. Згідно з рішенням, прийнятим урядом, дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін буде чинною до 1 серпня.

У липні 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував МВФ новий варіант компромісу з цього питання.

Чинна програма МВФ про кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми склав 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - в березні 2015 року, другий на 1,7 млрд доларів - у серпні 2015 року, третій на 1 млрд доларів - у вересні 2016 року, четвертий на 1 млрд доларів - у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram