ГоловнаЕкономікаБізнес

S&P: "Газпром" ризикує часткою на ринку Європи без транзиту газу через Україну

Сумніви в надійності постачання знижують привабливість трубопровідного газу "Газпрому".

S&P: "Газпром" ризикує часткою на ринку Європи без транзиту газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Відсутність надійної транзитної угоди з Україною приховує фундаментальний ризик для експортних постачань і ринкової позиції "Газпрому", який запустив процедуру розірвання українських контрактів, йдеться в опублікованому в понеділок звіті міжнародного рейтингового агентства S&P.

Як повідомляє Reuters, у довгостроковій перспективі сумніви клієнтів щодо надійності постачання знижують привабливість трубопровідного газу "Газпрому" у порівнянні з іншими видами палива, а також альтернативними постачаннями газу по трубопроводах або скрапленим газом, що в результаті може вплинути на рішення регулюючих органів щодо запланованих "Газпромом" альтернативних маршрутів.

"Газпром" оголосив про запуск процедури розірвання контрактів з "Нафтогазом України" на постачання і транзит газу в Євросоюз, який є основним клієнтом монопольного експортера трубопровідного газу.

Незважаючи на це, в базовому сценарії S&P не чекає значних перебоїв у постачанні "Газпрому" в Європу, де компанія займає 34 відсотки ринку. "Наскільки ми розуміємо, незважаючи на поточні розбіжності, постачання газу через Україну в Європу будуть продовжені... Європейським покупцям важко знайти заміну Газпрому, особливо під час сильних холодів, що спостерігаються зараз ", - йдеться в огляді.

Контракт "Газпрому" з Україною діє до кінця 2019 року. До цього терміну Газпром розраховував побудувати трубопроводи Північний потік-2 і Турецький потік, щоб скоротити транзит через українську територію.

"Ми думаємо, що у Євросоюзу стане більше мотивації - оперативно займатися вирішенням питань, пов'язаних з будівництвом трубопроводів Північний потік-2 і Турецький потік, але українське питання Газпрому так чи інакше доведеться вирішити, тому що остаточно закрити транзит через Україну, навіть за умови запуску ще двох трубопроводів, не вдасться", - сказав Reuters аналітик S&P Олександр Грязнов.

Через територію України проходить близько половини експорту "Газпрому" в Європу, і залежність від українського транзиту залишиться високою щонайменше до того часу, поки не запрацюють газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік", відзначає S&P.

"Однак ми вважаємо, що навіть у разі успішного запуску нових газопроводів, український транзит може бути затребуваний для покриття сезонних піків і задоволення попиту деяких споживачів", - йдеться в звіті агентства.

S&P буде розглядати якісь значні перерви постачання або затримки в отриманні дозволів регулюючих органів як поганий сигнал про кредитоспроможність "Газпрому".

Нагадаємо, про рішення негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на постачання і транзит газу в Стокгольмському арбітражі повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер 2 березня. Причиною цього стало рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав російську компанію виплатити Україні $4,63 млрд за недопостачання газу за транзитним договором.

Пізніше в "Газпромі" уточнили, що мова не йде про негайне припинення транзиту. Для розриву контрактів необхідно пройти через юридичний процес у Стокгольмському арбітражі.

Газовий і транзитний контракти між Україною та Росією діють до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram