ГоловнаЕкономікаБізнес

Ахметов втратив апартаменти за 136 млн фунтів у Лондоні, - ЗМІ

У СКМ поки що не прокоментували цю інформацію.

Ахметов втратив апартаменти за 136 млн фунтів у Лондоні, - ЗМІ
Фото: zn.ua

Після рішення про замороження активів українського бізнесмена Ріната Ахметова виявилося, що апартаменти на One Hyde Park у Лондоні, куплені за 136 млн фунтів стерлінгів, формально вже йому не належать.

Про це повідомляють із посиланням на Deutsche Welle.

У СКМ поки що не прокоментували цю інформацію.

Майно підприємств Ахметова, у тому числі апартаменти на One Hyde Park, було заблоковано наприкінці 2017-го рішеннями судів Великобританії, Нідерландів і Кіпру.

Остаточно питання боргів бізнесмена вирішиться 23 квітня, коли Міжнародний суд Лондона розгляне його апеляцію у справі про борги за "Укртелеком".

Раніше офіційна історія приватизації "Укртелекому" виглядала так: австрійці з компанії EPIC у 2011 році несподівано виявилися переможцями приватизаційного конкурсу і купили через свою українську "дочку" "ЕСУ" "Укртелеком", невідомо де взявши 1,3 млрд доларів. Тепер, як з'ясувалося, за ширмою австрійської EPIC ховалася кіпрська EPIC Telecom Invest Limited Валерія Хорошковського - на той момент голови СБУ. А також його кредитор Дмитро Фірташ, під гарантії якого Банк Кіпру надав Хорошковському 300 млн доларів для придбання "Укртелекому".

Адвокати Ахметова стверджують, що Фірташ стояв за приватизацією "Укртелекому", а в Хорошковського була тільки частка 25% EPIC Telecom Invest Limited, на яку оформили покупку.

У СКМ стверджують, що ще до перепродажу Ахметову Хорошковський продав свою частку Фірташу. Якщо адвокатам Ахметова вдасться довести, що під час перепродажу "Укртелекому" за підставними особами і фірмами був Фірташ, а не Хорошковський, то суд може визнати угоду недійсною.

У Лондонському арбітражі виявилося, що Ахметов купив "Укртелеком" не в австрійської EPIC і не в Хорошковського, а в колишнього банкіра Дениса Горбуненка. Екс-керівник "Родовід Банку", який вже багато років проживає в Лондоні, перекупив "Укртелеком" у Хорошковського (за версією СКМ - в інтересах Фірташа). Саме Горбуненко влітку 2016 подав позов проти Ахметова до Лондонського міжнародного арбітражного суду з вимогою повернути борги.

Джерело в СКМ повідомило, що в цей час захист Ріната Ахметова проводить власне розслідування угод, які передували придбанню ним "Укртелекому", щоб надати їх суду. Одна з версій, яку раніше озвучували українські ЗМІ: "Укртелекомом" через офшори володіла ціла група осіб з оточення Віктора Януковича.

Хто б з олігархів не виграв у міжнародних судових баталіях, найбільше втратять у результаті, схоже, українські платники податків. Адже власники "Укртелекому" не повернули держбанкам майже 4 млрд гривень: близько 1 млрд - Ощадбанку і майже 3 млрд гривень - "Укрексімбанку". Ці гроші Хорошковський (на той момент член наглядових рад цих банків за квотою президента) через компанії "ЕСУ" позичив у держбанків 2011 року в заставу акцій "Укртелекому" - "для розвитку компанії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram