ГоловнаЕкономікаБізнес

Птахівництво в Україні не зводиться до однієї компанії, - бізнесмен Актуально

Україна має величезний потенціал для розвитку інших напрямів птахівничого бізнесу.

Птахівництво в Україні не зводиться до однієї компанії, - бізнесмен
Фото: all.biz

Система держпідтримки, запропонована в цьому році в АПК, стимулюватиме рівномірний розвиток усіх сегментів тваринницького бізнесу. Про це написав у своїй колонці на "Економічній правді" Володимир Дутчак, власник компанії "УПГ Інвест", яка є найбільшим виробником м'яса індиків в Україні.

За його словами, люди часто асоціюють птахівництво винятково з однією компанією (МХП - ред), і одним видом м'яса птиці (курятиною). Проте насправді Україна має величезний потенціал для розвитку інших напрямів птахівничого бізнесу. "Україна вирощує 30 тис. тонн індички, Польща - 450 тис. тонн, хоча ще десять років тому показник був усього 50 тис. тонн. Німці виробляють 600 тис. тонн цього м'яса. Ми розуміємо, що в нас є всі перспективи для розвитку птахівничої галузі, а підтримка держави тут буде дуже своєчасною", - написав він.

Він зазначив, що після скасування основної аграрної пільги – спецрежиму за ПДВ, компанії не мають вільних ресурсів для розвитку і розширення бізнесу. Водночас у компанії є запити на поставку продукції в ОАЕ, Азію, Європу, однак відсутні цехи, які зробили б ці поставки можливими.

Інвестиції в будівництво заводу, що відповідає всім європейським стандартам, за оцінкою Дутчака, становлять 5-15 млн дол. залежно від потужності. "Тому держпрограма компенсації 25% тіла кредитів, залучених на будівництво тваринницьких комплексів, повністю відповідає потребам нашого бізнесу", - написав він. Це зробить банки більш лояльними до аграріїв-позичальників і стимулюватиме їх кредитування, оскільки фінустанови зможуть гарантовано отримати чверть позики з держбюджету і це, відповідно, знизить ризики.

"Якщо розумно скористатися цією пільгою, то через два-три роки ми зможемо конкурувати з європейськими виробниками в сегментах індичатини, гусятини, фазанів, перепелів", - вважає бізнесмен.

Паралельно вигоду отримає і внутрішній ринок у вигляді підвищення пропозиції м'яса і, відповідно, зниження цін на нього, а також створення нових робочих місць.

Довідка. "УПГ Інвест" найбільший виробник м'яса індиків в Україні. У компанію входять вісім птахофабрик, комбікормовий завод, цех забою, потужності з переробки та інфраструктура для дистрибуції. Загальна площа виробництв - 100 тис. кв м.

Україна виробляє близько 2,5 млн тонн різних видів м'яса. З них 1,6 млн тонн або 65% - це курка. Середньостатистичний українець споживає 53-54 кг м'яса на рік, тоді як середній європеєць з'їдає 108-110 кг. Дворазовий розрив вказує на значний резерв для нарощування споживання, питання тільки в доступній альтернативі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram