ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" подав до "Укртрансгазу" позов на 5,2 млрд грн

Чистий борг за позовом 2 млрд грн, решта - пеня і відсотки.

"Нафтогаз" подав до "Укртрансгазу" позов на 5,2 млрд грн
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" подав позов з вимогою стягнути зі своєї дочірньої компанії "Укртрансгаз" 5,187 млрд грн боргу за контрактом поставки природного газу для технологічних потреб ГТС.

Про це повідомляє enkorr з посиланням на рішення Госпсуду Києва. Позов розглянуть 3 квітня, сказано в документі.

Йдеться про постачання до 1,6 млрд куб. м газу для технологічних потреб ГТС і послуг балансування системи в січні-квітні 2017 р. Початкова сума контракту становила 13,4 млрд грн, але остаточний розмір міг змінитися залежно від цін прейскуранта "Нафтогазу" і фактичних обсягів поставки. У квітні 2017 року уряд, погоджуючи передачу майнових прав "Нафтогазу" за цим договором для забезпечення кредиту Укрексімбанку, оцінив їх на суму 11,2 млрд грн.

Договором було передбачено оплату газу за фактом поставки, до 25 числа наступного місяця.

Чистий борг за газ за цим контрактом, пред'явлений у позовній заяві "Нафтогазу", становить 2,048 млрд грн, решта - пеня і відсотки за несвоєчасну оплату.

Нагадаємо, "Укртрансгаз" є природною монополією, і його дохідна частина повністю регулюється НКРЕКП. Близько 80% у структурі доходу "Укртрансгазу" забезпечує "Нафтогаз", замовляючи послуги транспортування свого газу всередині України і перекачування російського газу за транзитним контрактом з "Газпромом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram