ГоловнаСуспільствоПодії

Спійманий у Києві росіянин, який воював за "ДНР", отримав умовний термін

Підсудний виїхав з окупованої території за підробленим паспортом і купив кілька гранат.

Спійманий у Києві росіянин, який воював за "ДНР", отримав умовний термін
Фото: trud-ost.ru

Оболонський районний суд Києва засудив до п'яти років позбавлення волі умовно громадянина Росії, колишнього бойовика "ДНР" з позивним "Тор" Руслана Ярулліна, пишуть "Українські новини".

Вирок суду від 13 березня доступний в Єдиному реєстрі судових рішень.

Встановлено, що в травні 2014 року Яруллін, який з 2011 року проживав у Донецьку, вступив в 11-й окремий механізований полк 1-го армійського корпусу "ДНР". Росіянин був зарахований в окрему роту охорони.

Перебуваючи в період з травня 2014-го по серпень 2017 року у складі окремої роти охорони, використовуючи позивний "Тор", росіянин брав участь в охороні об'єктів інфраструктури в Донецьку. Зокрема, Яруллін здійснював чергування з автоматом АК-74, спорядженим бойовими патронами.

"Водночас в активних бойових діях проти підрозділів Збройних сил України і сил АТО участі не брав", - сказано у вироку.

Надалі Яруллін із використанням підробленого паспорта громадянина України перетнув лінію розмежування і прибув до Києва, де 4 серпня 2017 року був затриманий співробітниками Служби безпеки України. За виготовлення фальшивого паспорта росіянин заплатив 2 тис. доларів.

Також встановлено, що підсудний незаконно придбав 1 гранату Ф-1 та 2 гранати РГД-5 з запалами до них, саморобний вибуховий пристрій з гранатою РГД-5. Ці боєприпаси були вилучені в нього під час обшуку.

28 лютого 2018 року підсудний уклав угоду зі слідством і визнав свою провину. Яруллін пообіцяв, що в разі затвердження угоди про визнання провини він залишиться проживати на підконтрольній Україні території в квартирі його цивільної дружини.

Суд затвердив угоду і засудив росіянина до покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, визнавши винним за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 4 ст. 358 (використання свідомо підробленого документа) Кримінального кодексу.

При цьому суд звільнив Ярулліна від відбування покарання з випробувальним терміном 3 роки. Запобіжний захід до набуття вироком чинності залишається колишнім - у вигляді утримання під вартою. З обвинуваченого стягнуто судові витрати в розмірі 23 676 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram