ГоловнаПолітика

Науковий співробітник інституту ЗСУ відбувся дрібним штрафом за спробу вивезення секретної інформації

Дані про гідроакустичну систему фрегата "Гетьман Сагайдачний" міг отримати Іран.

Науковий співробітник інституту ЗСУ відбувся дрібним штрафом за спробу вивезення секретної інформації
Фото: runews.su

Співробітника науково-дослідного інституту Збройних сил України оштрафовано на 2550 гривень за спробу вивезти до Ірану секретні дані про гідроакустичний комплекс фрегата "Гетьман Сагайдачний".

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на вирок суду, який набув чинності 22 березня.

Встановлено, що в січні 2015 року підсудний Олексій Шамарін, перебуваючи на посаді старшого наукового співробітника Центрального НДІ озброєння та військової техніки Збройних сил, маючи науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю "процеси і машини обробки тиском" і вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю "акустичні прилади", вирішив вивезти секретну інформацію в Іран.

При цьому він достовірно знав, що інформація про принцип побудови гідроакустичних станцій корабельного гідроакустичного комплексу МГК-345 належить до спеціальної інформації військового характеру і не підлягає поширенню.

Науковий співробітник скопіював секретну інформацію на флешку і спробував полетіти в Іран, але його затримали в аеропорту "Бориспіль".

Виявлена у підсудного інформація використовується у військовій сфері щодо характеристик антенної системи корабельного гідроакустичного комплексу МГК - 345 ("Бронза"), яким озброєний фрегат "Гетьман Сагайдачний".

У січні 2018 року Олексій Шамарін визнав провину в повному обсязі й уклав угоду зі слідством, яку затвердив суд. У підсумку підсудного оштрафували на 2550 гривень без позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю. Крім того, співробітник НДІ зобов'язаний компенсувати 5524 гривні витрат на залучення експерта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram