ГоловнаЕкономікаДержава

МЕРТ працює над планом виведення України з-під дії американських мит на алюміній і сталь

Українська асоціація промисловців вже заявила, що американські мита можуть болісно вдарити по вітчизняному бюджету.

МЕРТ працює над планом виведення України з-під дії американських мит на алюміній і сталь
Степан Кубив
Фото: http://kp.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) працює над виведенням української продукції з-під дії мит на імпорт сталі та алюмінію, які адміністрація Білого дому ввела 23 березня. Як повідомив віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, найближчим часом повинні відбутися переговори на цю тему з послом Марі Йованович, передає 5 канал.

"Позиція української сторони до вищого керівництва США пропонує розглянути доцільність організації зустрічі на рівні України з послом Сполучених Штатів Америки. Ми проінформували відповідно і уряд, і Президента в цілому про цей напрямок роботи. Ми підготували пропозиції, порадившись з бізнесом, з асоціаціями, щодо тієї дорожньої карти, яку ми повинні пройти в законодавчому полі", - заявив віце-прем'єр.

Українська асоціація промисловців уже заявила, що американські мита можуть болісно вдарити по українському бюджету. Це станеться в тому числі у результаті реакції Євросоюзу, який уже почав розслідування про введення аналогічних мит, і ці заходи для України можуть стати навіть більш болісними за дії США.

"У США ми постачаємо металопродукції (яка потрапила під мита - 5.UA) десь на $150 млн. У Євросоюз ми поставляємо такої продукції на $1,3 млрд", - зазначив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Експерти також зазначають, що такі заходи призведуть до зменшення обсягів випуску металургійної продукції в країні, втрати десятків тисяч робочих місць, зменшення бюджетних надходжень і валютної виручки.

"Якщо пропорційно буде скорочуватися робоча сила, а це близько 25-30 тис. робочих місць, то це досить великий обсяг, який перевозиться "Укрзалізницею", і так далі. Тобто це буде ефект доміно для української економіки. Тому дуже важливо, щоб зараз це був один із пріоритетів для наших чиновників", - підкреслив Каленков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram