ГоловнаЕкономікаФінанси

В Естонії закрили банк з українськими власниками

Його запідозрили в участі у відмиванні російських грошей.

В Естонії закрили банк з українськими власниками
Фото: rus.delfi.ee

Європейський центральний банк за пропозицією фінансової інспекції 26 березня анулював дозвіл на діяльність естонського Versobank у зв'язку з істотними і постійними порушеннями вимог закону, перш за все - в галузі протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

Про це пише "Делфі".

Усі угоди і діяльність банку припинено.

Зазначають, що банк виявився причетним до афер "російської пральні" і відмивання грошей через банки Молдови. Усього в банку 5600 клієнтів, з яких 2000 - резиденти Естонії. Обсяг вкладів у Versobank становить 1,5% від загального обсягу вкладів у банках Естонії. Сума вкладів становить 253 млн євро, і 87% від обсягу вкладів належать нерезидентам.

Банк Естонії зазначає, що закриття Versobank істотно не вплине на естонську економіку і банківський сектор, оскільки його частка на ринку була маргінальною і більшість його вкладників - нерезиденти.

Видання "ФінКлуб" зазначає, що Versobank AS був заснований у жовтні 1999 року. До березня 2012 року контрольним пакетом акцій банку володів Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (Кіпр), а 29 березня 2012 року основними акціонерами Versobank AS стали українські інвестори.

Контрольний пакет акцій банку належить українській агропромисловій компанії Ukrselhosprom PCF LLC, яка входить до складу корпорації "Алеф". Основними власниками підприємств, що входять у корпорацію "Алеф", є громадяни України Вадим Єрмолаєв і Станіслав Віленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram