ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні зросла частка відновлюваної енергетики, - голова НКРЕКП Вовк

Серед причин - зростання довіри інвесторів і прозора процедура виділення регулятором «зеленого» тарифу.

В Україні зросла частка відновлюваної енергетики, - голова НКРЕКП Вовк
Фото: Realist.online

В Україні швидкими темпами зростає частка альтернативної енергетики. За рік загальна потужність об'єктів відновлюваної енергетики збільшилася більш ніж на 10% - до 1.5 ГВт. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). За його словами, за 1 квартал 2018 року введено в експлуатацію 159 МВт генерувальних потужностей відновлюваних джерел енергії, що в 2,4 разу перевищує результати 1 кварталу 2017 року. Дмитро Вовк зазначив, що розвиток відновних джерел енергії є одним із системних пріоритетів діяльності НКРЕКП.

Експерти і учасники ринку відзначають, що причинами зростання відновлюваної енергетики цього року стали зростання довіри інвесторів і прозора процедура виділення регулятором «зеленого» тарифу новим проектам.

«Виділення Комісією «зелених» тарифів новим проектам відбувається без проблем, на основі чітко прописаних процедур, і інвестори це бачать, що свідчить про те, що Комісія виконує свою функцію і бере участь у розвитку галузі. Виділення головою НКРЕКП відновлюваної енергетики як пріоритету для Комісії варте поваги і свідчить про те, що він прогресивний фахівець, який тверезо оцінює світові тренди.

Сьогодні в Україні створено сприятливі економічні умови для зростання відновлюваної енергетики. Законодавчі норми зрозумілі ризик-аналітикам зарубіжних компаній, і можу точно сказати, що зарубіжні інвестори повірили в Україну. Інтерес до українського ринку зріс, з'явилися нові гравці, інвестиції, запустилися процеси фінансування українськими банками», - повідомив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій.

Експерти зазначають, що політика, яку проводить регулятор, сприяє розвитку і великих, і дрібних проектів відновлюваної енергетики. Головним фактором стимулювання розвитку альтернативної енергетики експерти називають «зелений» тариф - спеціальний тариф, за яким держава, в особі державного підприємства «Енергоринок», купує в підприємств і фізичних осіб електроенергію, вироблену з використанням відновлюваних джерел енергії.

«Сьогодні політика регулятора в цілому адекватна і стимулює споживачів до впровадження відновлюваної енергетики. «Зелений» тариф є хорошим стимулом і для того, щоб установлювати сонячні панелі на будинку, і для того, щоб будувати електростанції. "Зелений" тариф буде поступово знижуватися, поки частка поновлюваних джерел не сягне 10% від загальної кількості вироблюваної в країні енергії, і тоді вироблення буде розраховуватися на загальних підставах. Європа пройшла саме такий шлях. Це хороший механізм, щоб підняти частку відновлюваних джерел електроенергії і зменшити шкідливі викиди і екологічний збиток», - вважає експерт Науково-виробничої фірми "Зонд"Андрій Осташ.

Як сказано в огляді Комісії, опублікованому чиновником, вітрові електростанції і сонячні електростанції склали 92% потужностей, введених в експлуатацію в першому кварталі 2018 року. Крім того, як випливає з документа, в перші три місяці поточного року НКРЕКП встановила "зелений" тариф для 54 об'єктів електроенергетики, серед яких 40 сонячних, 4 вітрові, 8 біогазових електростанцій і 2 малі гідроелектростанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram