ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ порушило справу на НКРЕКП за прийняття рішень на користь ДТЕК

Провадження стосується розподілу коштів з поточного рахунку "Енергоринку".

НАБУ порушило справу на НКРЕКП за прийняття рішень на користь ДТЕК
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро з лютого 2018 року розслідує кримінальне провадження, яке стосується прийняття регуляторних рішень на користь холдингу ДТЕК Нацкомісією з енергетики і комунальних послуг.

Про це повідомило видання "Наші гроші", журналіст якого давав свідчення з цього приводу в НАБУ.

Провадження відкрито за ст.364 (зловживання владою) та ст.191 (крадіжка) Кримінального кодексу.

Матеріали НАБУ свідчать, що у 2016-2017 роках посадові особи НКРЕКП, зловживаючи службовим становищем, ухвалювали регуляторні рішення на користь компаній енергетичного холдингу ДТЕК, що призвело до порушень інтересів інших виробників електроенергії.

Досліджуються, зокрема, обставини прийняття рішень про порядок розподілу уповноваженим банком коштів з поточного рахунку зі спеціальним режимом використання ДП "Енергоринок".

Ці гроші стосуються перехресних боргів між великими покупцями електроенергії, її виробниками і постачальниками сировини. Борги ситуативно сягають десятків мільярдів гривень, і їх розподіл відбувається на рівні державного підприємства "Енергоринок".

За даними "НГ", у грудні 2016 року "Енергоринок" перерахував 686 млн гривень теплогенеруючим компаніям (більшість коштів отримав ДТЕК), хоча за алгоритмом ці гроші мали розподілити між підприємствами теплової, атомної, водної та альтернативної енергогенерації і "Укренерго". У 2017-2018 роках "Енергоринок" виплатив теплогенерації ще 2 млрд гривень (більшість коштів знову отримала група ДТЕК), а компанії інших видів генерації знову не отримали нічого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram