ГоловнаЕкономікаДержава

Апеляційний суд підтвердив націоналізацію "Укртелекому"

Пакет акцій повинен перейти від Ахметова державі Україна.

Апеляційний суд підтвердив націоналізацію "Укртелекому"
Фото: ITC.ua

Київський апеляційний господарський суд залишив без змін рішення суду першої інстанції за позовом Фонду держмайна про розірвання угоди купівлі-продажу "Укртелекому", повідомив у фейсбуці в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров.

"Згідно з рішенням суду, договір купівлі-продажу 92,791% акцій ВАТ "Укртелеком", укладений між Фондом і ТОВ "ЕСУ", розірвано. Зобов'язане ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України "списати з рахунку ТОВ "ЕСУ" пакет акцій ПАТ "Укртелеком" на рахунок держави Україна. За невиконання інвестиційних зобов'язань стягнути з ТОВ "ЕСУ" на користь державного бюджету України пеню в розмірі $81,9 млн. Стягнути з ТОВ "ЕСУ" на користь Фонду 243,2 тис. грн витрат зі сплати судового збору", - написав він.

Коли саме було винесено рішення, Трубаров не повідомив.

Рішення суду набуває чинності після розгляду в апеляційній інстанції, незважаючи на можливість подачі касації.

У лютому 2017 року перевірка Фонду держмайна встановила невиконання компанією "ЕСУ" інвестиційного плану, який передбачав внесення упродовж 5 років інвестицій у сумі не менш ніж 450 млн доларів. "Укртелеком" також не виконав прямої умови договору, що передбачає передачу телекомунікаційної мережі спеціального призначення у власність держави.

Нагадаємо, ФДМ подав до суду на розірвання угоди з "ЕСУ" в середині травня цього року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені. 19 жовтня Господарський суд Києва ухвалив рішення розірвати договір.

Договір купівлі-продажу телекомунікаційної компанії "Укртелеком" було укладено в березні 2011 року. Тоді 92,79% акцій держкомпанії були продані ТОВ "ЕСУ" - українській "дочці" австрійської EPIC, яка, своєю чергою, належала п'ятьом фізичним особам-мешканцям Австрії. Через два роки, 3 червня 2013 року, СКМ Ріната Ахметова купив ТОВ "ЕСУ" - компанію, яка володіє акціями "Укртелекому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram