ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрпошта" розкритикувала обмеження на посилки, прийняті Радою

"Боротьба з контрабандою - важливе завдання ... Але обраний інструмент навряд принесе результат".

"Укрпошта" розкритикувала обмеження на посилки, прийняті Радою
Фото: надане Катериною Одарченко

Керівник "Укрпошти" Ігор Смілянський вважає неефективними і витратними для держави нові обмеження на безмитне ввезення товарів на територію України.

Про це йдеться в його коментарі на сайті "Укрпошти".

"Боротьба з контрабандою - дуже важливе завдання для держави. "Укрпошта" повністю підтримує наміри знизити рівень нелегальних перевезень. Однак обраний інструмент навряд принесе результат: стягувати мито з посилок з Китаю, де середній чек за статистикою менш ніж $10 вийде дорожче для держави. На нашу думку, така ініціатива доволі суперечлива", - зазначив Смілянський.

Директор "Укрпошти" підкреслив, що, по-перше, ініціатори змін до Податкового кодексу не надали розрахунків очікуваного доходу до держбюджету. За його прогнозами, нові надходження до бюджету будуть меншими за витрати держави на адміністрування. Крім того, існує багато способів обійти це обмеження, наприклад, оформити замовлення на близьких або скористатися за відповідну плату послугами юридичних осіб (на яких обмеження не поширюється).

По-друге, не визначені механізми стягнення мита. "Жодним чином не зрозуміло, як держава буде адмініструвати «четверту посилку»", - зазначив Смілянський.

"І по-третє: кінцевий споживач послуги отримає значне збільшення часу очікування відправлень і збільшення тарифів, якими оператори будуть компенсувати фінансові витрати... клієнти не буде радий відстояти в черзі і дізнатися, що для того, щоб отримати посилку за $5 (наприклад, з AliExpress), необхідно заплатити мито в розмірі $1. І це за умови, що єдина державна база на зависне, як це щороку відбувається з системою електронного декларування. При цьому замовлений товар на внутрішньому ринку в посередників коштуватиме набагато дорожче. І кому це вигідно?", - додав керівник "Укрпошти".

Нагадаємо, Верховна Рада ввела обмеження на безмитне ввезення товарів на територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram