ГоловнаЕкономікаБізнес

Покинутий будинок біля готелю "Салют" у Києві продали за 210 млн гривень

Будівля перебуває в іпотеці НБУ після банкрутства Дельта Банку. 

Фонд гарантування вкладів 11 грудня провів аукціон з продажу покинутої будівлі на вулиці Мазепи, 11 у Києві, розташованої біля готелю "Салют", на якому її купили за 210 млн гривень.

Будівля перебуває з 2008 року на державному обліку як пам'ятка архітектури та містобудування місцевого значення - "Будинок готелю Військово-Микільського монастиря". У 1910-і роки єпархіальний архітектор Євген Єрмаков побудував будинок для церкви Великого Миколи як прибутковий будинок. У Першу світову в будівлі було військове училище, за гетьмана Павла Скоропадського - військове міністерство Української Держави.

Будівля перебуває на балансі Дельта Банку (договір купівлі-продажу від 23.02.2011 укладений з ПАТ "Аріал"). Департамент культури КМДА неодноразово скеровував Дельта Банку приписи з приводу реставрації цієї будівлі, оскільки її стан був аварійним.

У березні 2015 року Дельта Банк був визнаний неплатоспроможним, потім будівля перейшла в іпотеку Національному банку в рахунок забезпечення виконання Дельта Банком своїх зобов'язань за отриманим кредитом рефінансування. У листопаді Нацбанк погодив продаж цього об'єкту.

У проведеному Фондом гарантування вкладів аукціоні 11 грудня взяло участь 4 учасники: ТОВ "Вторполімер", ТОВ "Бест-тайм", ПП "Оптима-ресурс" і ТОВ "ЗВ Ріелті". Найбільшу суму запропонувала остання компанія "ЗВ Ріелті" - 210 млн гривень.

Власником "ЗВ Ріелті" є Олексій Едуардович Шалаєв. Людина з такими самими ініціалами була помічником депутата 6-го скликання Верховної Ради Руслана Зозулі ("Батьківщина"). 2011 року Руслан Зозуля обіймав посаду почесного президента заводу з виробництва шин "Росава", який належав Костянтину Жеваго. Поряд із проданою  будівлею розташований готель "Салют", який також належить Жеваго.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram