ГоловнаЕкономікаДержава

Домбровський: необхідно пришвидшити переведення ТЕС на вугілля, що видобувається в Україні

"Забезпечення власним вугіллям є питанням енергетичної безпеки". 

Домбровський: необхідно пришвидшити переведення ТЕС на вугілля, що видобувається в Україні
Александр Домбровский
Фото: winpravda.com

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський вважає, що держава має докласти максимальних зусиль задля відновлення вугільної галузі та зменшення залежності від імпорту. Для цього він пропонує пришвидшити переобладнання електростанцій на споживання вітчизняного вугілля марки Г.

«Забезпечення власним вугіллям є питанням енергетичної безпеки і незалежності Воно так само болюче, як і питання забезпечення власним українським газом. І те, що ми збільшуємо імпорт і маємо певні проблеми з видобутком українського вугілля, - це неправильно. Я вважаю, що ми повинні суттєво збільшувати видобуток українського вугілля. Ми повинні суттєво скорочувати імпортні закупки вугілля поза межами України», - заявив Олександр Домбровський.

На думку парламентарія, пріоритетом влади має стати переведення теплової генерації на українське вугілля марки Г.

«Ми повинні більш швидкими темпами робити сучасну модернізацію стратегічно перспективної теплової генерації. У нас є проблема антрациту і це проблема тимчасово окупованих територій. Тому що антрацит залишився на тій стороні, а теплова генерація, яка працює на антрациті, залишилася на українській території. І ми змушені за межами України шукати вугілля групи А (антрацит – ред.). Тож, в сьогоднішніх умовах треба суттєво прискорювати темпи збільшення видобутку українського вугілля групи Г і прискорення модернізацію теплової генерації, для того щоб вона могла працювати на українському вугіллі», - підкреслив він.

Як відомо, 20 вересня 2017 року Рада оптового ринку електричної енергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017) щодо встановлення пріоритетності енергоблоків ТЕС, що працюють на вугіллі марки Г.

Таке рішення Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) може затвердити тільки після відновлення дієздатності та згоди Антимонопольного комітету України.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів зацікавлений в зростанні видобутку українського вугілля. На думку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана імпорт вугілля негативно відображається на економіці України, оскільки порушує баланс міжнародної торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram