ГоловнаЕкономікаДержава

Заборгованість із зарплати на Закарпатті сягає 190 млн грн, - Москаль

Працівники навчальних закладів та дитсадків не отримують зарплату два-три місяці.

Заборгованість із зарплати на Закарпатті сягає 190 млн грн, - Москаль
Фото: Росана Тужанська

Заборгованість з виплати зарплат у Закарпатській області сягає 190 млн грн. Про це заявив губернатор області Геннадій Москаль в інтерв'ю LB.ua.

"Заборгованість сягає 190 млн грн. І ця сума щодня зростає... 5 грудня я направив урядову телеграму прем'єр-міністру Володимиру Гройсману через ненадходження в область стабілізаційної дотації в сумі 79,4 млн гривень. Через відсутність коштів у місцевих бюджетах Воловецького, Міжгірського та Хустського районів працівники бюджетних установ не отримують заробітну плату вже три місяці, Берегівського, Виноградівського, Тячівського - два місяці. Як правило, це стосується низькооплачуваної категорії працівників загальноосвітніх навчальних закладів і дитсадків: прибиральниць, завгоспів, кухарів, бібліотекарів та інших. Як правило, з державного бюджету виплачується зарплата освітянам, а з місцевого - працівникам, які належать до непедагогічних спеціальностей", - заявив Москаль.

Хоча зазначив, що "навіть після перерахування стабілізаційної дотації ми не зможемо впоратися з виплатою зарплат".

"Сьогодні в обласному бюджеті миша може повіситися. Немає ні гривні. Оскільки сформовано бюджет проїдання, а не розвитку. І "ура-патріоти" кричать: від угорців не беріть! А від кого брати? Де взяти гроші? Ніхто інший не дає", - додав губернатор.

Москаль боїться, що якщо уряд не зніме з місцевого бюджету фінансування ПТУ, коледжів, компенсацію пільг, то область "завалить бюджет".

"Ситуація з бюджетом дійсно дуже тривожна. Цього року питання фінансів було на грані. В державі грошей немає, і Кабмін вирішив звалити проблемні питання на адміністрацію.

Знаєте, чому впертий осел? Чому він часом відмовляється йти? Тому що він інтуїтивно відчуває, що якщо на нього покладуть хоча б зайвий грам тягаря, його хребет зламається. Своєю впертістю він рятує собі життя. Так само і ми: звертаємося до Кабміну, критикуємо, радимо тощо. Щоб уберегти область від фінансових катаклізмів. А за це нас називають ворогами України", - сказав Москаль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram