ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін закликав НКРЕКП переглянути RAB-тарифи

Уряд вважає неприйнятними однакові показники прибутковості і на стару, і на нову базу активів.

Кабмін закликав НКРЕКП переглянути RAB-тарифи
Фото: arkoplast.com

Уряд виступив проти нової методики стимулюючих тарифів для обленерго і закликало Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, її переглянути.

"Ідею стимулюючого тарифоутворення - додаткових інвестицій для будівництва і модернізації інфраструктури електричних мереж і стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній - загалом підтримує уряд України. Але той варіант рішення, який було прийнято НКРЕКП, уряд не підтримує, і ця позиція неодноразово озвучувалася публічно. Встановлені НКРЕКП однакові показники прибутковості і на стару, і на нову базу активів - 12,5%, призведуть до необґрунтованого зростання тарифів для промисловості, безпосередньо позначиться на споживачах через зростання цін на товари і послуги. Тому уряд закликає НКРЕКП переглянути своє рішення і зробити RAB-тарифи в Україні зваженими", - повідомляють на сайті уряду.

Постанови НКРЕКП №973-980 від 27 липня 2017 року, що формують нормативну базу для переведення "Укренерго" на RAB-регулювання, були оприлюднені в газеті "Урядовий кур'єр" 10 січня.

Уряд зазначає, що не має ніякого стосунку ні до прийняття цього рішення, ні до його опублікування.

Нагадаємо, RAB (Regulatory Asset Base) -регулювання або стимулююче тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж.

За попередніми підрахунками НКРЕКП, якщо за рік усі енергопостачальні компанії перейдуть на стимулююче тарифоутворення (RAB-регулювання), ціна електроенергії збільшиться на 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram