ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: так званий RAB-тариф не може бути підтриманий Кабміном

"На старі активи, які вони оцінили втридорога, нараховувати відсотки. Це що таке?"

Гройсман: так званий RAB-тариф не може бути підтриманий Кабміном
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет Міністрів не може підтримати RAB-тариф, який ввела Національна комісія з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг.

У зв'язку з цим на засіданні уряду в середу він доручив профільному міністру Ігореві Насалику провести переговори з керівництвом НКРЕКП.

"Так званий RAB-тариф, який ввела НКРЕКП, не підтримує і не може бути підтриманий українським урядом. Я як прем'єр-міністр такий підхід не підтримую і знаю думку колег-міністрів. Ми вважаємо, що він необ'єктивний, несправедливий, не відповідає умовам прозорості і може привести до зайвих витрат громадян на оплату за електроенергію. Тому наша позиція полягає в тому, щоб НКРЕКП надала всі розрахунки. [Потрібно] провести обговорення з експертним середовищем конкретних пунктів і довести їм, що запроваджувана ними схема працювати не може", - заявив він.

На думку Гройсмана, нинішнє рішення комісії про перехід на RAB-тарифи ганьбить саму прогресивність цієї ідеї. "На старі активи, які вони оцінили втридорога, нараховувати відсотки. Це що таке?" - обурився Гройсман.

Нагадаємо, 27 липня НКРЕКП сформувала нормативну базу для переведення обленерго на RAB-регулювання.

RAB-регулювання, або стимулювальне тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, коли основною метою є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

У середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшло більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій - і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та кілька інших держав.

Впровадження RAB-регулювання передбачене Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram