ГоловнаЕкономікаДержава

Влада готує законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку

Абоненти змушені будуть надати свої особисті дані операторам.

Влада готує законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку
Фото: SMMplanner

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації розробила законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку. Як повідомляє LIGA.net, він з'явився на сайті відомства 19 липня.

За задумом влади, абоненти, які зараз отримують послуги знеособлено, повинні будуть протягом декількох місяців надати свої особисті дані операторам.

Нацкомісія з питань регулювання зв'язку 8 серпня схвалила законопроект і вже готується до нововведень. Вона розробила порядок реєстрації абонентів без укладення договору в письмовій формі, тобто prepaid-абонентів. Подати особисті дані можна буде і в електронній формі.

Цим законопроектом запропоновано відродити практику ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів, яка стала необов'язковою з 2014 року.

Як пише в пояснювальній записці до законопроекту Держспецзв'язку, відсутність системи реєстрації абонентів і унікальних кодів мобільних пристроїв ускладнює проведення заходів нацбезпеки "в умовах кібернетичних загроз".

Нагадаємо, що 16 січня 2014 року - в день ухвалення "диктаторських законів" - Верховна Рада спробувала зобов'язати абонентів підписувати договори під час придбання SIM-карток у мобільних операторів. Згодом законопроект відхилили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram