ГоловнаЕкономікаБізнес

СКМ: "Укртелеком" у 2011 році приватизував Хорошковський

Він тоді працював головою СБУ.

СКМ: "Укртелеком" у 2011 році приватизував Хорошковський
Валерий Хорошковский

Директор із міжнародних зв'язків і відносин з інвесторами СКМ Джок Мендоза-Вілсон заявив, що кінцевим бенефіціаром компанії EPIC, яка приватизувала "Укртелеком" через ТОВ "ЕСУ" в 2011 році, був Валерій Хорошковський. На той час він очолював Службу безпеки України.

"У свідченнях Пітера Гольдшайдера як керуючого партнера групи EPIC і Роберта Шетлер-Джонса вказувалося, що Хорошковський був кінцевим бенефіціаром EPIC на момент приватизації, і саме він стояв за цією компанією", - заявив він в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

Він заявив, що вважає правильним, щоб саме Raga (нова назва EPIC) давала арбітражу пояснення щодо обставин участі особи, яка на той момент займала посаду голови СБУ, в приватизації "Укртелекому".

"Подивімося ще глибше. Ціна приватизації "Укртелекому" в 2011 році становила близько $1,3 мільярда. $300 млн з цієї суми EPIC і Хорошковський позичив у пана Фірташа та його компанії Picabo. Питання: хто дав решту $1 млрд на приватизацію "Укртелекому"? Навряд хтось повірить, що в EPIC і Пітера Гольдшайдера були вільні гроші в такому розмірі для приватизації активу в Україні", - зазначив він.

За словами Мендози-Вілсона, EPIC - австрійська сімейна консалтингова та інвестиційна компанія з невеликими активами в сфері нерухомості та телекомунікації в Східній Європі. Він також заявив, що йому складно повірити, що Гольдшайдер зміг би залучити в західних інвесторів $1,3 млрд для купівлі "Укртелекому".

Між СКМ і Raga триває судовий розгляд з приводу "Укртелекому". У 2013 році компанія Ріната Ахметова придбала "Укртелеком" за $860 млн. СКМ заплатив $100 млн, але потім оплата була зупинена. За версією відповідача, СКМ тільки після покупки вдалося провести аудит "Укртелекому". З'ясувалося, що попередній власник не виконував своїх інвестиційних зобов'язань перед державою. Компанія впродовж п'яти років після приватизації повинна була вкласти в актив $450 млн інвестицій; побудувати і передати державі мережу спецзв'язку. Крім того, в корпорації з'ясували, що сама приватизація була проведена поза законом, без розкриття реальних бенефіціарів.

Тому СКМ вирішила не платити Raga наступні транші за угодою і висунула зустрічні вимоги - розірвати договір про покупку і повернути перший транш за "Укртелеком".

Лондонський арбітраж 26 червня 2017 року підтримав вимоги Raga з виплати грошей.

Корпорація Ахметова подала апеляцію на рішення лондонського суду. Розглядатимуть її в 2018 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram