ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія запідозрила Україну в постачанні сирів через Білорусь

Українські підприємства нібито навчилися обходити ембарго.

Росія запідозрила Україну в постачанні сирів через Білорусь
Фото: www.vmdaily.ru

Россільгоспнагляд підозрює, що 25% усіх сирів на російському ринку були виготовлені в Україні, перепаковані в Білорусі та ввезені в РФ під виглядом продукції з третіх країн.

Про це в четвер, 25 січня, повідомило агентство РБК із посиланням на офіційного представника Россільгоспнагляду Юлію Мелано.

За її словами, сироподібні продукти, вироблені переважно з рослинних жирів, але видаються за молочні сири, переупаковуються в Білорусі і ввозяться в Росію під виглядом продукції з Ірану, Македонії та інших країн. Щорічно в Росію постачають близько 150-300 тис. тонн такої продукції, додала Мелано, при цьому значна частина виготовлена в Україні.

У жовтні 2017 року Россільгоспнагляд під час перевірки на кордоні з Білоруссю виявив провезення 75 партій "білково-жирового продукту" виробництва Македонії, Китаю, Ірану та Сан-Марино. У відповідь на запит російського відомства ветеринарні служби цих країн повідомили, що не постачали цю продукцію ні в Білорусь, ні в Росію.

На думку керівника Россільгоспнагляду Сергія Данкверта, в цьому випадку може йтися про "легалізацію українського сиру або білково-жирового продукту через Білорусь (зокрема, через "Белмитсервіс")". У листі, надісланому в грудні 2017 року на ім'я заступника голови Мінекономрозвитку Савви Шипова, Данкверт припустив, що на територію Росії постачають "небезпечну і низькоякісну продукцію".

За даними Федеральної митної служби, Білорусь є найбільшим постачальником сиру і сирних продуктів у Росію - за 11 місяців минулого року звідти було ввезено 84% всієї продукції.

Нагадаємо, Росія заборонила ввезення українських сирів восени 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram