ГоловнаЕкономікаФінанси

Прогноз валютних резервів України погіршено через затримку траншу МВФ

НБУ сподівається, що Фонд виділить Україні 2 млрд доларів.

Прогноз валютних резервів України погіршено через затримку траншу МВФ
Фото: premiumtimesng.com

Національний банк погіршив прогноз міжнародних резервів у 2018 році з 22,2 млрд до 20,5 млрд доларів, у 2019 році - з 21,2 млрд до 17,8 млрд доларів.

Про це йдеться в заяві НБУ.

"Ключовим припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом. Це дозволить зберегти доступ до офіційного фінансування і від інших організацій, а також до міжнародних ринків капіталу на прогнозному горизонті. Цього року Національний банк очікує надходження близько 2 млрд доларів від МВФ, а також отримання урядом кредитів від ЄС і Світового банку", - сказано в ній.

Це дасть можливість наростити резерви до 20,5 млрд доларів на кінець 2018 року.

Однак у 2019 і 2020 роках у зв'язку з піковими виплатами за зовнішнім держборгом очікується формування дефіциту зведеного платіжного балансу і скорочення міжнародних резервів.

У разі дострокового припинення програми з МВФ умови доступу на міжнародні фінансові ринки погіршаться, що може призвести до посилення девальваційних та інфляційних очікувань, а також до зростання ймовірності проблем з обслуговуванням зовнішніх державних зобов'язань у найближчі роки.

У 2018-2020 роках уряд і НБУ повинні заплатити за зовнішніми боргами понад 16 млрд доларів.

Нагадаємо, що міжнародні резерви України на 1 січня 2018 року склали 18,8 млрд доларів (в еквіваленті). За рік вони зросли на 21%, переважно завдяки надходженню фінансування від Міжнародного валютного фонду на рівні близько 1 млрд доларів, а також придбання Національним банком на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку 1,3 млрд доларів під час проведення валютних інтервенцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram