ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ підвищив облікову ставку до 16% через високу інфляцію

Темпи зростання цін цього року залишаться високими.

НБУ підвищив облікову ставку до 16% через високу інфляцію
Фото: Flickr НБУ

Національний банк підвищив облікову ставку з 14,5% до 16% у зв'язку з високою інфляцією, темпи якої значно перевищили прогноз регулятора.

"У 2017 році споживча інфляція зросла до 13,7% і, таким чином, перевищила мету Національного банку 8% ± 2 п.п., встановлену Основними принципами грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу. Більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції і її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року", - йдеться в заяві НБУ.

Регулятор прогнозує, що в найближчі роки інфляція буде уповільнюватися, але у 2018 році залишиться високою: 8,9% загальна і 8,2% базова.

НБУ пояснив, що торішнє подорожчання сирих продуктів (передусім м'яса і молока) цього року відобразиться на цінах на продукти з високим ступенем обробки. Також факторами, що сприяють інфляції, буде активне зростання споживчого попиту на тлі підвищення соцстандартів; затримка з отриманням п'ятого траншу МВФ; високі інфляційні очікування населення і бізнесу на тлі девальвації; швидке зростання світових цін на нафту.

У 2019-му інфляція повинна повернутися в цільовий діапазон і до кінця року складе 5,8%. У 2020 році інфляція сповільниться до 5,0%, що буде відповідати центральному значенню діапазону 5,0% ± 1 п.п.

Нагадаємо, що в розпал кризи в на початку 2015 року облікова ставка в Україні сягнула максимального значення 30%. З вересня 2015 року Національний банк послідовно її знижував. Влітку 2017 року цей процес зупинився, а наприкінці жовтня регулятор уперше за довгий час підвищив ставку.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram