ГоловнаЕкономікаДержава

Підвищувати і далі "мінімалку" в Україні небезпечно, - Міклош

Наслідки будуть негативними.

Підвищувати і далі "мінімалку" в Україні небезпечно, - Міклош
Иван Миклош
Фото: Макс Левин

Підвищення мінімальної зарплати та пенсії в цьому році не призвело до небезпечних наслідків. Іван Міклош, головний економічний радник прем'єр-міністра України, пояснює це двома причинами: високою інфляцією і девальвацією в 2014-2015 роках, а також високим рівнем тіньової економіки.

Про це він заявив під час круглого столу в Інституті Горшеніна на тему економічних підсумків 2017 року.

"Коли держава приймає рішення про велике підвищення мінімальної зарплати - це завжди пов'язано з певними ризиками. В Україні для цього були спеціальні умови: по-перше, під час кризи в 2014-2015 роках була висока інфляція і девальвація, і в ці роки не було підвищення мінімальної зарплати. Отже, утворився простір, щоб здійснити підвищення без небезпечних наслідків", - сказав Міклош.

Другою причиною, яка зробила підвищення мінімальних виплат можливим, за словами експерта, - це великий розмір тіньової економіки, а саме неофіційних зарплат. Міклош вважає, підвищення мінімальної зарплати зменшило простір для тіньової економіки.

"З одного боку, це був тиск на економіку, оскільки треба було дати більше грошей на офіційні зарплати, а з іншого боку, це принесло більше грошей до держбюджету", - зазначив Міклош.

Експерт також позитивно оцінює кроки в пенсійній сфері.

"Якби пенсії підвищили без пенсійної реформи, це було б небезпечно. Але підвищення пенсій було пов'язане з пенсійною реформою. Вона була дуже важливою. Привнесла в систему змістовність, адже досі українська пенсійна система не була стійкою з фіскальної точки зору і була вкрай несправедливою", - сказав Міклош.

Експерт зазначив, що підвищити мінімальні виплати в Україні майже вдвічі ще раз не вдасться.

"У нинішніх умовах думати, що можна продовжувати підвищувати мінімальну зарплату і пенсію, небезпечно. Я не кажу, що для цього взагалі не існує простору, але він обмежений. Коли наміри вищі, ніж дозволяє економіка, це матиме негативні наслідки", - підсумував Міклош.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram