ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ залишився незадоволений пенсійною реформою в Україні

"Ще є земельне питання, але про нього забули, хоча воно з програми не зникало".

МВФ залишився незадоволений пенсійною реформою в Україні
Фото: пресс-служба президента

Міжнародний валютний фонд залишився незадоволений пенсійною реформою, яку ухвалила Верховна Рада 3 жовтня.

Про це повідомив виконувач обов'язків голови НБУ Яків Смолій на зустрічі з представниками бізнесу. Він розповів, що загалом МВФ має п'ять претензій до України.

"Україна має певні зобов'язання перед МВФ, які підпадають під виконання. Пенсійна реформа прийнята, але не так, як слід. Приватизація поки що прийнята тільки в першому читанні, а Антикорупційного суду зовсім поки що немає. Держбюджет хоч і прийнятий, але місія має питання. Ще в програмі є земельне питання, але про нього забули, хоча воно з програми нікуди не зникало", - сказав Смолій.

Смолій повідомив, що в разі виконання зазначених питань місія МВФ зможе приїхати в країну.

Нацбанк очікує отримання наступного року двох траншів.

Нагадаємо, 11 жовтня пенсійна реформа, яка передбачає підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році і щорічне поступове підвищенням до 35 років до 2028 року, набула чинності. Серед іншого, закон передбачає призначення пенсії незалежно від віку за наявності 40 років страхового стажу з 1 січня 2028 року, встановлення верхньої межі бази нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) у 15 мінімальних зарплат (на цей момент 48 тис. гривень) і введення накопичувального рівня пенсійної системи з 1 січня 2019 року.

Програма МВФ про кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми склав 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - в березні 2015 року, другий на 1,7 млрд доларів - у серпні 2015 року, третій на 1 млрд доларів - у вересні 2016 року, четвертий на 1 млрд доларів - у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram