ГоловнаЕкономікаДержава

Єврочиновник розкритикував прихильників держрегулювання цін в енергетиці

"Роздрібні ціни повинні бути дерегульовані, щоб захистити зворотність капіталу і усунути перехресні субсидії".

Єврочиновник розкритикував прихильників держрегулювання цін в енергетиці
Янеш Копач
Фото: www.mladina.si

Ціни на енергоносії та електроенергію повинні бути дерегульовані. Про це в коментарі журналісту Dengi.ua зазначив директор Європейського енергетичного співтовариства Януш Копач. Україна вже зробила перший крок до реформування галузі - прийнято закон про ринок електроенергії.

"Наступний крок - створення неспотвореного оптового ринку, де регулювання цін усувається або застосовується тільки в тих небагатьох випадках, коли конкуренція абсолютно відсутня. Що стосується ціноутворення, то роздрібні ціни повинні бути дерегульовані, щоб захистити зворотність капіталу і усунути перехресні субсидії", - зазначив Януш Копач.

На думку провідного енергоексперта Євросоюзу, сьогодні країни ЄС відійшли від ручного принципу формування цін на енергоносії та тарифів "вартість плюс", що сприяло створенню конкурентних ринків газу, електроенергії, теплової енергії, вугілля, нафти і нафтопродуктів.

"У Європейському Союзі це працює. Я не знаю, чому цього не було в Україні. Показник вартості, включаючи стимули для раціональних інвестицій, є основним принципом встановлення мережевих тарифів", - вважає Януш Копач.

Директор Європейського енергетичного співтовариства Януш Копач зазначив, що ринкові ціни на електроенергію, а також прозорий доступ до пропускної спроможності мережі сприяють створенню конкурентних енергетичних ринків.

Нагадаємо, у 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким вирівняв ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідною програмним зобов'язанням України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram